Testi, opravljeni v BiH, niso dovolj za vstop v Slovenijo

Koronavirus 19. Jul. 202110:50 > 11:00
Delite:
Meja-covid-PCT-potrdilo
Foto: BOBO

Vstop iz BiH v Slovenijo je za necepljene in tiste, ki covida-19 niso preboleli, mogoč le ob predložitvi negativnega PCR ali hitrega antigenskega testa. A, pozor, testi, opravljeni v BiH, v Sloveniji niso veljavni. Potniki iz BiH morajo zato opraviti obvezen postanek na Hrvaškem, če ne želijo v karanteno.

V četrtek so pristojni začeli uporabljati nov odlok o prehajanju meja, ki je ukinil seznam držav in izenačil pogoje za vstop v državo. Po novem morajo potniki pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Nova pravila pa so otežila vstop nekaterim prebivalcem, ki so na območju nekdanje skupne države in želijo v Slovenijo.

Na zelenem seznamu držav, ki je bil v veljavi do nedavnega, je bila med drugim tudi Bosna in Hercegovina. Prebivalci iz BiH in turisti so morali pri vstopu v Slovenijo na meji predložiti le dokazilo, da so bili zadnjih pet dni na tem (zelenem) območju. Dovolj je bil že račun iz hotela, kampa, trgovine, račun plačila takse ali cestnine, prijava bivanja.

Z novim odlokom, ki je stopil v veljavo, pa so se vstopni pogoji zaostrili. Vstop iz BiH v Slovenijo je mogoč le ob izpolnjevanju pogoja PCT. V Slovenijo lahko torej iz BiH vstopijo vsi, ki so cepljeni, preboleli in testirani.

Testi iz BiH v Sloveniji ne veljajo

Ker pa je v BiH polno cepljenih manj kot deset odstotkov ljudi, mora večina ob prihodu v Slovenijo še vedno priložiti potrdilo o negativnem testu. Za vstop v Slovenijo je treba tako priložiti negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali negativni test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

test na koronavirus
Foto : BOBO

Tu pa se zaplete, saj v Sloveniji testi, ki so bili opravljeni v BiH, niso veljavni. Necepljeni morajo pred vstopom v Slovenijo opraviti postanek na Hrvaškem, kjer morajo opraviti PCR ali hitri antigenski test.

Poleg BiH imajo enake težave pri vstopu v Slovenijo tudi necepljeni prebivalci iz nekaterih drugih držav na območju zahodnega Balkana: Severne Makedonije, Črne gore, Albanije in Kosova.

Vstop v Slovenijo pa je na drugi strani možen s testi, ki so bili opravljeni v Srbiji.

Kateri testi so veljavni za vstop v Slovenijo?

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Brez ustreznega dokazila karantena

Oseba, ki ne predloži enega od dokazil, se napoti v karanteno na domu za 10 dni. Če je oseba tujec brez prebivališča v Sloveniji, se ji vstop v Slovenijo dovoli in se jo napoti v karanteno na domu za 10 dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajala karanteno, sicer pa se ji vstop v Slovenijo ne dovoli.

Vstop iz Slovenije v BiH
Foto : N1
Komentari

Vaš komentar