Visoko število okužb srbskih oblasti ne prepriča o ukrepanju

Koronavirus 12. Okt. 202115:53 > 15:571 komentar
Delite:
Beograd
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je spomladi kazalo, da se bo Srbija proti covidu-19 uspešno borila s cepljenjem, se je krivulja novih okužb avgusta ponovno obrnila navzgor in začela strmo naraščati. Kljub hitremu širjenju virusa pa srbske oblasti ne kažejo zanimanja za sprejetje protikoronskih ukrepov.

Srbija v zadnjih dveh tednih zaznava enega največjih deležev okužb s koronavirusom na svetu, navaja tiskovna agencija AFP. Polno cepljenih je dobrih 40 odstotkov prebivalcev države, vsak dan pa v Srbiji potrdijo približno 6.500 okužb. Število okužb na 100.000 prebivalcev znaša 93,5.

Poleg relativno nizke precepljenosti k širjenju virusa v Srbiji prispeva nespoštovanje ukrepov, kot sta ohranjanje medosebne razdalje in nošnja mask v zaprtih prostorih, naprej navaja AFP. Medtem ko medicinska stroka vlado poziva k uveljavitvi ukrepov, kot je covidno potrdilo, je premierka Ana Brnabić idejo zavrnila, saj v državi ni mehanizmov za zagotavljanje discipline.

“Nemogoče je nadzirati covidna potrdila, enako kot nošnjo mask v zaprtih prostorih,” je po navedbah AFP Brnabić povedala na novinarski konferenci. Dodala je: “Za vse to imamo zdravilo … In to je cepljenje.” A to, kot kaže, ne gre po načrtih. V državi med drugim opažajo majhen delež precepljenosti med mladimi – v starostni skupini med 18 in 22 let je po podatkih vlade cepljenih 22 odstotkov oseb.

Beograd
Foto : PROFIMEDIA

Stroka kritična do vlade

Razmišljanje srbske vlade je presenetilo vodilnega srbskega epidemiologa Predraga Kona in vodjo sindikata zdravnikov Rada Panića. “Nasprotniki cepljenja so ustvarili problem, ampak vlada ga noče reševati zaradi volitev [splošne volitve so na sporedu v prvi polovici prihodnjega leta, op. a.] ,” je Panić povedal za AFP. Po njegovem v državi bijejo bitko tako umirajoči bolniki kot izmučeni zdravniki.

Na slabo epidemiološko stanje v Srbiji je za srbski N1 opozoril tudi epidemiolog Zoran Radovanović. Kot je ocenil, je trenutna epidemiološka slika na meji katastrofe. “Realno je, da pri nas dnevno umre približno 120, 140, 150 ljudi. To se je doslej skrivalo,” je povedal Radovanović in oblasti pozval, naj prevzamejo odgovornost za nastalo stanje, češ da je to posledica neukrepanja.

Komentari

Vaš komentar