WHO odsvetuje uporabo krvne plazme pri zdravljenju covida-19

Koronavirus 07. Dec 202109:25 > 13:072 komentarja
Delite:
krvna plazma
Foto: PROFIMEDIA

Svetovna zdravstvena organizacija je v medicinski reviji British Medical Journal objavila priporočilo, ki odsvetuje uporabo krvne plazme prebolevnikov po covidu-19 za zdravljenje covidnih bolnikov z blažjo ali srednje hudo obliko bolezni. Na ministrstvu za zdravje pravijo, da v Sloveniji plazme, odkar so na voljo monoklonska protitelesa, ne uporabljamo več.

Kot je v sporočilu za javnost sporočil WHO, je svetovalna skupina organizacije ocenila, da “sedanji dokazi kažejo, da to ne izboljša možnosti preživetja in ne zmanjša potrebe po mehanski ventilaciji”. Dodali so, da gre tudi za drago in dolgotrajno terapijo.

“Močno priporočilo” proti uporabi

Plazma prebolevnikov je sprva obetala, ko so jo intravenozno dali ljudem, ki so zboleli za covidom-19. WHO je sedaj izdal “močno priporočilo” proti uporabi krvne plazme pri ljudeh, ki nimajo resnih simptomov covida-19. WHO še svetuje, da mora biti tudi pri bolnikih s hudim in kritičnim potekom bolezni zdravljenje s krvno plazmo prebolevnikov le del kliničnega preizkušanja.

WHO navaja, da njegova najnovejša priporočila temeljijo na podatkih iz 16 kliničnih preskušanj, v katerih je sodelovalo 16.236 bolnikov z blago, hudo in kritično obliko covida-19.

Opozarja tudi na več praktičnih izzivov, kot so potreba po identifikaciji in testiranju potencialnih darovalcev krvne plazme ter zbiranje, shranjevanje in dajanje darovane krvne plazme, kar po oceni WHO pomeni dodatne omejitve pri izvajanju in uporabnosti terapije.

Po temeljitem pregledu vseh informacij je svetovalna komisija WHO presodila, da bi se skoraj vsi dobro obveščeni bolniki odločili proti prejemu krvne plazme prebolevnikov.

Krvna plazma prebolevnikov je tekoči del krvi ozdravljenega bolnika s covidom-19 in vsebuje protitelesa, ki nastanejo v telesu po okužbi z novim koronavirusom. Ob začetku pandemije covida-19 je bila to ena od možnosti zdravljenja, a se je v kliničnih preizkušanjih pokazalo, da ima le omejeno korist.

Komentari

Vaš komentar