3 neverjetni pozitivni učinki orehov

Magazin 23. Sep 202210:30
Orehi
Profimedia

Jesen je čas orehov, zato čim prej posezite po njih. V zmernih količinah so surovi in nepraženi orehi izjemen vir zdravilnih snovi, ki jih naše telo še kako potrebuje. Preverite 3 izjemne učinke, s katerimi se lahko pohvalijo orehi.

Orehi so bogat vir antioksidantov. Vsebovali naj bi celo več antioksidantov kot preostali oreščki, zelo bogati naj bi bili z vitaminom E in polifenoli. Tudi sicer so orehi zelo hranljivo živilo z visoko vsebnostjo beljakovin, vitaminov, mineralov in vlaknin. Orehi naj bi bili tudi bogat vir maščobnih kislin omega 3.

Raziskovalci že daljši čas proučujejo njegove lastnosti in dobrodejne vplive na organizem in ugotavljajo, da naj bi orehi pomagali zniževati slab holesterol in maščobo v krvi, pozitivno naj bi delovali na možgane, pomagali naj bi do hitrejše presnove in nasploh pozitivno vplivali na srčno-žilni sistem ter zmanjševali oksidativni stres.

Pozitivno delujejo na prebavo

Bioaktivne snovi v orehih naj bi zelo pozitivno delovale na črevesje in prebavo. To kaže tudi študija, ki jo navaja vir (objavljena v reviji The Journal of Nutrition), v katero so zajeli odrasle posameznike s prekomerno telesno težo in večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih obolenj. V okviru šesttedenske študije so udeležence prosili, da v prehrano dodajo surove orehe. Zaključek študije je pokazal, da se je udeležencem izboljšala prebava, znižala pa sta se holesterol in krvni tlak.

Profimedia

Izboljšujejo kognitivne funkcije

Druga študija, ki jo navaja vir, pa kaže, da naj bi orehi zelo pozitivno delovali tudi na možgane in pomagali upočasniti upad kognitivnih funkcij predvsem pri starejših. V študijo so zajeli 600 starejših, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva skupina je morala prehrano obogatiti z orehi (ki so predstavljali 15 odstotkov vseh vnesenih kalorij), druga skupina je bila kontrolna brez diete z orehi. Študija je sicer pokazala, da orehi niso imeli posebnega učinka na zdrave posameznike, so pa opazili pozitivne spremembe na možganih pri posameznikih, ki so imeli predhodne nevrološke težave, in pri ljudeh z večjim zdravstvenim tveganjem. Raziskovalci so mnenja, da naj bi polifenoli v orehih zmanjševali vnetja v možganih ter pomagali pri ustvarjanju novih možganskih celic.

Profimedia

Pomagajo pri hujšanju

Orehi naj bi pomagali zmanjševati apetit in uravnavati občutek lakote. Ali to zares drži, so preverili z manjšo študijo, ki jo navaja vir. V okviru študije je ena skupina udeležencev pet dni uživala smutije, ki so vsebovali orehe, druga skupina pa smutije brez orehov. Vsi udeleženci so bivali v kliničnem raziskovalnem centru. Študija je pokazala, da se je v skupini, ki je vsak dan zaužila smuti z orehi, zmanjšal občutek lakote in apetit. Udeleženci so poročali o večjem občutku sitosti po zaužitju. Hkrati raziskovalci predvidevajo, da bi orehi lahko imeli vpliv tudi na živčni sistem, a da bi to zares lahko potrdili, bo potrebna večja in obsežnejša študija.

VIR: https://www.health.com/ in https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.