3 pozitivni učinki kurkume na počutje in zdravje

Magazin 26. Jan 202208:30 1 komentar
Kurkuma
Profimedia

Kurkuma, ki jo pri nas poznamo kot začimbo, naj bi imela v resnici številne pozitivne učinke na zdravje in dobro počutje. Preverite tri najbolj izjemne.

Kurkuma izvira iz družine ingverjevk, pri nas je najbolj znana kot začimba izrazito oranžne barve, v ajurvedski medicini pa se že dolgo uporablja tudi v zdravilne namene za zdravljenje različnih težav.

Danes tudi zahodna znanost že dokazuje njene številne zdravilne lastnosti.

Pomaga zaustavljati procese staranja

Kurkuma naj bi imela močne protivnetne, protimikrobne, antioksidativne in antipoptotične učinke. Ščitila naj bi celoten kardiovaskularni sistem in možgane. A največji potencial naj bi imel kurkumin – snov oz. molekula, ki jo vsebuje kurkuma in naj bi je bilo v kurkumi od dva do osem odstotkov. Prav kurkumin naj bi izjemno pozitivno deloval na celoten organizem in zaustavljal procese staranja in z njim povezane zdravstvene težave, kronična obolenja, predvsem pa naj bi pozitivno deloval na degenerativne procese v možganih (upad kognitivnih sposobnosti, učenja, pomnjenja …).

Obeti pri demenci

Prav zaradi kurkumina je kurkuma že dlje časa pod drobnogledom znanstvenikov, ki preučujejo njene učinke pri pojavu demence in Alzheimerjeve bolezni, saj so študije pokazale, da naj bi kurkumin pomagal ohranjati normalno strukturo in delovanje žil v možganih, mitohondrijev in sinaps ter naj bi nasploh blagodejno deloval na možgane. Kot navajajo viri, je namreč znano, da pomembno vlogo pri razvoju Alzheimerjeve bolezni igrajo vnetja in oksidativne poškodbe v možganih, in kurkumin naj bi s svojimi lastnostmi preprečeval oboje.

Profimedia

Kurkumin in depresija

Kurkumin daje upanje tudi posameznikom, ki trpijo zaradi depresije. To je namreč pokazala manjša študija, v katero so zajeli 60 posameznikov z depresijo in jih razdelili v tri skupine. V prvi skupini so udeleženci prejeli antidepresiv, druga skupina je prejemala kurkumin, tretja oboje skupaj. Po šestih tednih so raziskovalci opazili podobno izboljšanje počutja pri udeležencih, ki so uživali kurkumin, in tistih, ki so jemali antidepresiv. Skupina, ki je uživala kurkumin in antidepresiv, pa se je odrezala najbolje.

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.