3 vprašanja, na osnovi katerih boste prenehali za svoje težave kriviti druge

Magazin 07. Sep 202117:00
ženska
Profimedia

Gre za tri preprosta vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan in s katerimi boste negovali hvaležnost ter prenehali za svoje težave in neuspehe kriviti druge.

Introspekcija je močna tehnika s številnimi pozitivnimi učinki, ki jih je podrobneje raziskal utemeljitelj t. i. naikan metode Yoshimoto. Ta japonska beseda dobesedno pomeni pogled od znotraj.

Tovrstno introspekcijo so preizkusili pri mladih ljudeh, ki so bili nameščeni v različnih javnih ustanovah zaradi socialnih motenj in zločinov. Rezultati so bili izjemno pozitivni, naikan pa se je razširil po svetu. Cenjeni zen učitelj Shoma Morita je iz te šole potegnil številne ideje za svojo posebno vrsto terapije, ki jo lahko za lastno preizpraševanje izkoristite tudi vi. Naikan temelji na treh vprašanjih, ki jih zastavljate sebi:

1. Kaj sem danes dobil?
2. Kaj sem danes dal?
3. Katere težave sem povzročil?

Ta vprašanja pravzaprav služijo kot ogledalo naših odnosov. Za izvajanje metode pa ne potrebujete nič drugega kot čas in prostor, v katerem boste lahko sami in v tišini. Z njimi boste negovali hvaležnost in prenehali za svoje težave in neuspehe kriviti druge.