4 znaki ekstremnega perfekcionizma – se prepoznate?

Magazin 13. Jun 202215:45 0 komentarjev
Konflikt
Profimedia

Nič ni narobe, če se v življenju trudimo, da stvari naredimo dovolj dobro in v vsaki situaciji poskušamo ravnati po najboljših močeh. Težava se pojavi, če vedno težimo k nerealni popolnosti, smo pretirano zahtevni do sebe in drugih ter pri tem ne popuščamo. Preverite 4 znake ekstremnega perfekcionizma.

Viri perfekcionizem opisujejo kot lastnost, za katero je značilna težnja k popolnosti. Če perfekcionistom ne uspe doseči postavljenega cilja in popolnosti, doživljajo močna negativna čustva. Za perfekcionizem naj bi bilo značilno, da si posamezniki postavljajo pretirano visoke cilje in standarde, so preveč zahtevni in hkrati pretirano kritični do sebe kot tudi do drugih ljudi.

Strokovnjaki navajajo 4 znake, ki kažejo na pretirani perfekcionizem.

Do potankosti izdelan urnik

Ena izmed bolj očitnih značilnosti škodljivega perfekcionizma naj bi bil do potankosti izdelan urnik dnevnih obveznosti in drugih dejavnosti. Urnika se naj bi zelo natančno, disciplinirano in dosledno držali. Urnik naj bi imeli celo za prosti čas, igro z otroki itn. Prostora za spontanost ni. Držati se ga morajo tudi vsi bližnji. Četudi zelo uživajo v določeni dejavnosti, na primer na koncertu, ne bodo prestopili časovnega okvira, ki so si ga določili za to dejavnost. To bi namreč lahko podrlo celoten urnik. Popolno izdelan urnik jim omogoča nadzor nad življenjem in manj možnosti za neuspeh, česar se perfekcionist najbolj boji.

Prekomerna osredotočenost na detajle

Perfekcionist bo rekel: ”Zakaj bi bil zelo dober, če sem lahko najboljši?” Vse svoje sile bo usmeril v to, da bo najboljši, popoln. Ne le v službi, ampak tudi pri aktivnostih prostega časa. Oseba, ki teži k takšni popolnosti, težko uživa in se prepusti, kajti vsaka dejavnost je na neki način stres in napor, saj mora biti v vsem popoln. Zato se lahko pretirano ukvarja z detajli, analizira in razmišlja, kako narediti še bolje. Zaradi tega je s perfekcionisti težko sodelovati, saj bodo vsako navodilo, vsako besedo in vsak projekt prečesali do potankosti, da jim le ne bi ušel kak detajl, in tudi od drugih bodo zahtevali, da delajo enako. Prav tako imajo lahko pri vseh stvareh prekomerno visoke standarde.

Profimedia

Rigidno vztrajanje

Perfekcionisti običajno strogo upoštevajo navodila in imajo lahko tudi izjemno velike moralne zahteve, pri katerih rigidno vztrajajo in ne popuščajo. Podzavestno so prepričani, da se bodo izognili kritiki in obsojanju, če bodo strogo upoštevali navodila in natančno izpeljali naloge. Hkrati je zanje značilno tudi, da so zelo kritični do drugih.

Strah pred napačno odločitvijo

Čeprav vse natančno analizirajo, večkrat preverijo vsak detajl in do potankosti sledijo navodilom, se še vedno težko odločijo in naredijo naslednji korak. Strah pred neuspehom ali napačno odločitvijo jih lahko povsem ohromi. Tudi ko nalogo izpeljejo zares dobro, v sebi ne čutijo, da so naredili dovolj dobro. Vedno najdejo nekaj, kar bi lahko še izboljšali in razloge, zakaj ni dovolj dobro.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!