5 navad, zaradi katerih boste čustveno in mentalno močnejši

Magazin 07. Jun 202217:00 0 komentarjev
ženska
Profimedia

Čeprav na prvi pogled ni videti tako, vam spodnje lastnosti lahko pomagajo, da se s situacijami soočate bolje in da ste predvsem odpornejši proti stresu in vsem, kar prinaša življenje.

Naj vam za začetek povemo, da ste verjetno precej močnejši, kot si mislite. Samo pomislite na to, kaj vse ste že doživeli in koliko brezupnih situacij ste rešili, čeprav ste menili, da je povsem nemogoče. Vsaka taka izkušnja vas je utrdila in vas (upamo) naučila česa za prihodnost.

Vseeno pa dodajamo še nekaj navad, ki vas lahko naredijo odpornejše proti stresu in vsem nepričakovanim stvarem, ki jih prinese življenje:

Najdite svoje magične trenutke

Poiščite v dnevu tiste drobne trenutke sreče, ki se ne zdijo nič posebnega, v vas pa prebudijo mir, srečo, veselje. To so lahko tiha jutra ob sveži kavi, igra z otroki, sprehod s kosmatincem … Karkoli, kar vas osrečuje. Za vsaj en tak trenutek si vzemite čas čisto vsak dan. Posvetite mu pozornost in presenečeni boste, kako zelo vpliva na počutje, vas napolni z energijo in ohranja pozitivno mišljenje.

Naredite globok vdih

Ali dva, tri, štiri … Ob tem lahko tudi zaprete oči.

Nasvet ni nič novega in revolucionarnega, vendar je le en globok vdih potreben za sprostitev živčnega sistema. To čez dan še kako potrebujete, ko imate na tisoče nalog in opravkov, izvedete pa ga lahko kjerkoli. Seveda bo bolje, če naredite nekaj več vdihov, a tudi eden bo za hip razbremenil situacijo in pomagal zbrati misli.

Igrajte se

Ob natrpanem urniku si je težko vzeti nekaj minut za igro – temu je namenjen prosti čas, kajne? Pravzaprav pa lahko nekaj minut igre preusmeri možgane v nekaj drugega in jim omogoči krajši počitek. Lažje boste nadaljevali delo in se ponovno zbrali.

In s čim se boste igrali? V poštev pride čisto vse: od namiznih iger, kartanja, ustvarjanja, sestavljanke do metanja žoge na koš, iger na telefonu (če drugega pač ni) …

Jejte, ko ste lačni

Danes so moderne vse mogoče diete in najdemo na tisoče razlogov, da se hrani odpovedujemo. A s praznim želodcem se boste slabo soočali s stresom. Zato ne dovolite, da bi stradali. Če se da, dan začnite z obilnim in zdravim zajtrkom, s seboj pa imejte vedno hranljive prigrizke. Ne mislimo torej, da si lahko privoščite sladkarije, kadarkoli ste lačni, ampak poskrbite za zdrave nadomestke.

Nasvet velja tudi v drugo smer: hrana je vedno na dosegu roke, zato poslušajte telo in jejte takrat, ko ste lačni, in ne iz navade.

Bodite hvaležni

Če boste v situacijah znali prepoznati tudi dobre plati, boste skozi življenje hodili bolj nasmejani in z več pozitivne energije. Seveda pridejo tudi slabi časi, brezupje, žalost in podobno, a pomembno je, da veste, da bo vedno posijalo sonce in pozneje znate prepoznati, kako je vse skupaj dobro vplivalo na vas. Je pustilo dobre posledice in ali ste boljši človek? Upamo, da bo odgovor vedno da.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!