5 pozitivnih učinkov, ki jih ima na naše počutje potovanje (po raziskavah)

Magazin 16. Avg 202210:00 0 komentarjev
Potovanje
Profimedia

Želite skočiti iz cone udobja, se boljše počutiti in imeti več kreativnega navdiha? Odpravite se na potovanje. Preverite, kako ta vplivajo na naše psihofizično počutje.

Izboljšujejo kognitivne sposobnosti

Nova doživetja in nove izkušnje izboljšujejo kognitivne funkcije in nam pomagajo do ostrejšega uma. Na potovanjih doživljamo prav to: spoznavamo nove ljudi, odkrivamo nove kraje in pridobivamo nove izkušnje.

V znanstveni reviji, ki raziskuje socialno psihologijo in osebnosti (angl. Journal of Personality and Social Psychology) odkrivajo, da so ljudje, ki veliko potujejo bolj odprti in čustveno stabilni. Druga študija pa kaže, da naj bi potovanja spodbujala kreativnost.

Pomagajo do boljše fizične vzdržljivosti

Na potovanjih smo običajno precej fizično aktivni (sprehodi in ogledi po mestu, različne pohodniške poti, plavanje v morju, jezeru itn.), veliko časa preživljamo na prostem ter v naravi. Vse to pozitivno vpliva na nas, naše zdravje, pomaga zmanjševati stres in izboljšuje počutje. Celo študija (angl. Framingham Heart Study) je pokazala, da naj bi imeli ljudje, ki redno potujejo, manjše možnosti za razvoj srčnih obolenj in srčno kap.

Profimedia

Spodbujajo občutek sreče

Študija je pokazala, da že samo tri dni kakovostnega dopusta lahko izboljša počutje, pomaga do boljšega spanca in omili nekatere fizične bolečine. Še več. Blagodejni učinki naj bi trajali celo do pet tednov po dopustu. Razlog za izboljšano počutje in razpoloženje naj bi bili večja svoboda, povezovanja z najdražjimi ter brezskrbnost. Kot navaja vir, pa naj bi srečo spodbudila že samo načrtovanje potovanja in občutek pričakovanja nečesa novega.

Širijo obzorja in duha

Ne glede na to, ali potujemo v sosednje mesto, drugo državo ali na drug konec sveta, potovanje nam lahko pomaga, da stopimo iz cone udobja in se umaknemo z ustaljenih rutinskih poti. Prav tako nam potovanja lahko pomagajo, da prekinemo negativne izkušnje in jih pustimo za seboj ter na svoje življenje pogledamo z druge perspektive, medtem ko spoznavamo nove kraje in ljudi, širimo svoja obzorja in dobivamo nove ideje.

Profimedia

Napolnijo nas z energijo

Študija, ki jo je opravil Harvard Business Review in v katero so zajeli več kot 400 popotnikov, je pokazala, da je kar 94 odstotkov posameznikov imelo višjo raven energije po vrnitvi s potovanja, kar se je pokazalo tudi v večji delovni vnemi in učinkovitosti na delovnem mestu.

VIR: https://www.trafalgar.com/, https://psychcentral.com/ in https://travelhub.wttc.org/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.