5 prepričanj, zaradi katerih se lahko vrtite v krogu prenajedanja

Magazin 17. Dec 202111:45 0 komentarjev
rogljiček
Profimedia

Kako bi opisali svoj odnos s hrano? Je zdrav in jeste redno oziroma ko ste lačni ali jeste tudi iz navade, se morda prenajedate?

Tudi če hrane na prvi premislek ne bi povezali s čustvi, saj jo potrebujemo zgolj zato, da preživimo, ima ta kar nekaj opraviti z njimi. Samo pomislite: jemo, ko praznujemo rojstni dan, napredovanje v službi in druge uspehe, ko smo žalostni, radi posežemo po najljubši hrani, ko pripravimo druženje s prijatelji, je vedno na voljo tudi hrana …

Tako in drugače je hrana velik del našega življenja, zato je pomembno, kakšen odnos imate z njo. Če ste se znašli v krogu prenajedanja, se morate morda znebiti katerega od naslednjih prepričanj:

1. Hrana je udobje in varnost

Hrano vidite kot zavetje, v katero se zatečete vsakokrat, ko imate slab dan, vas kdo razjezi, ste jezni ali žalostni … In tako se sploh ne zavedate, kdaj pojeste celo vrečko čipsa ali izpraznite kuhinjsko omarico. Posledično začnete opažati večjo številko na tehtnici.

2. Potrebujete hrano

Zares jo potrebujete, saj tako nahranite telo in preživite. Telo vas bo na to opozorilo z lakoto. Drugače pa je, kadar po hrani posežete, ko niste lačni, temveč menite, da jo potrebujete, ker že dolgo niste jedli ali je ravno čas malice in morate nekaj pojesti … Ali ko si privoščite rogljiček samo zato, ker jih imate v pisarni …

3. Hrana vas osrečuje

Če ste se našli v tem načinu razmišljanja, potem morate ugotoviti, kaj v vašem življenju manjka ali kako ga izboljšati, da veselja ne boste iskali v hrani. Morda potrebujete novo službo ali pa morate urediti odnose, ki vas spravljajo v stres. Ali pa si morate omisliti več hobijev, ki bodo popestrili vaše dneve.

4. Nimate časa, da bi poskrbeli zase

Vaši dnevi se odvijajo tako hitro, da si ne predstavljate, kdaj bi lahko še kaj skuhali ali si pripravili malico za s seboj. Zato vzamete, kar je pač pri roki, in običajno to ni nič zdravega. Ali pa kupite nekaj v pekarni, si namesto kosila pogrejete vnaprej pripravljeni obrok iz trgovine …

Vaš odnos do hrane kaže, kakšen odnos imate do sebe. Če se odločite, da boste začeli skrbeti zase, boste zagotovo našli čas za pripravo hrane na svojem urniku.

5. Hrana je tako okusna, da ne morete nehati jesti

Ste pač gurman in dobro hrano zavohate že na kilometer daleč, kajne? S tem ni nič narobe, vendar si morate postaviti meje. V hrani uživajte in jejte počasi. Vsak grižljaj dobro prežvečite. Že s tem trikom boste prej siti. In najpomembneje: nehajte jesti, ko ne čutite več lakote. Če ne želite, da hrana ostaja na krožniku, si naložite več manjših porcij ali uporabite manjši krožnik.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!