5 znakov, da ste dobrega fizičnega in psihičnega zdravja

Magazin 23. Jan 202209:00
ženska
Profimedia

Hitro lahko preverite, ali ste v dobrem zdravstvenem stanju in kaj lahko še izboljšate.

Kako se počutite? In kakšne so vaše vsakodnevne navade? To lahko veliko pove o vašem zdravju. Za podrobnejše in strokovno mnenje se obrnite na svojega zdravnika, tu pa je 5 pokazateljev, da ste na splošno dobrega zdravja in počutja:

1. Vsak dan se gibate

Ne mislimo na to, da vsak dan opravite enourno vadbo, lahko se odpravite tudi na sprehod, naredite nekaj razteznih vaj, si zjutraj vzamete nekaj minut za jogo … Če vsak dan poskrbite za gibanje, je vaše telo v kar dobrem stanju. Ko vadbo tudi stopnjujete in poskrbite za različne vrste vaj, boste še okrepili mišice, izboljšali kondicijo in koordinacijo.

2. Imate miren in kakovosten spanec

Ali vaša noč mine mirno, brez prebujanja in premetavanja? In spite približno 8 ur ter ste zjutraj naspani?

Potem misli in skrbi pustite zunaj spalnice ter imate urejen spalni cikel. Spat se odpravljate ob približno isti uri tudi na proste dni in sledite svoji večerni rutini. Verjetno pred odhodom v posteljo počnete kaj pomirjujočega in pustite elektronske naprave ob strani.

3. Dobro se spopadate s čustvenim stresom

Ta znak zlahka spregledamo ali pa ga ne štejemo kot kak poseben dosežek, saj se vsak dan spopadamo s takšnim in drugačnim stresom. Reakcije postanejo avtomatske in jim ne posvečamo pretirane pozornosti.

Razmislite, kako se odzovete v stresni situaciji: obvladujete svoja čustva ali vas vedno premagajo in vodijo v izbruh?

Če ostanete mirni in misli usmerite k iskanju rešitve, ste na zelo dobri poti. Zelo verjetno čustva in situacije predelate sproti, zato se ne nakopičijo.

4. Nimate težav s kožo

Koža hitro pokaže, kadar ji kaj ne ustreza, ali pa se na njej pokaže znak resnejših zdravstvenih težav. Kdaj ste nazadnje imeli izpuščaje, izbruh hormonskih aken ali kaj podobnega? Če se ne morete spomniti, potem je to odličen znak, da ste na splošno zdravi.

5. Imate redno prebavo

To enostavno preverite tako, da si odgovorite na vprašanje, ali greste vsak dan na stranišče na obe potrebi. Če je odgovor da, potem ste brez skrbi, saj se vsakodnevno iz vašega telesa izločijo toksične snovi, poleg tega ste verjetno dobro hidrirani. S tem se izognete prebavnim motnjam, vnetemu mehurju in drugim infekcijam, ki lahko nastanejo v nasprotnem primeru.

Komentari

Vaš komentar