Ali je zdravo pogrevati termično obdelano zelenjavo?

Magazin 31. Dec 202311:26 0 komentarjev
Zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Ne glede na to, ali jo kuhate, pečete v pečici ali na žaru, se pogrevanju termično obdelane zelenjave praviloma izogibajte. Če se vseeno odločite, da bi jo pogreli, pa s tem ne pretiravajte, saj lahko pogrevanje zelenjave, kot so špinača, korenje, repa ali zelena, spremeni nitrate, ki jih vsebujejo, v potencialno nevarne toksine.

Obstaja pa nekaj načinov, kako se temu izogniti s praženo ali dušeno zelenjavo, poročanje medija The Sun povzema N1 Zagreb.

Pogrevanje pečene zelenjave: Najboljši način za pogrevanje je, da uporabite pečico ali jo pogrejete v ponvi. Če uporabljate pečico, zelenjavo razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in kose porazdelite, da zadržijo začimbe in svoje sokove. Zelenjavo nato pokapamo z malo olivnega olja in segrevamo štiri do pet minut na temperaturi 230 stopinj Celzija.

Pogrevanje ocvrte zelenjave: Če zelenjavo pogrevate na štedilniku, je postopek podoben. Zelenjavo damo v ponev z neoprijemljivim dnom in na srednjem ognju segrejemo malo olivnega olja, da se ne zažge. Za boljši okus lahko dodamo malo masla, in ko začne “cvrčati”, odstavimo z ognja in postrežemo.

Zelenjava
Foto: PROFIMEDIA

Dušena zelenjava: Dušeno zelenjavo je za razliko od pečene najbolje pogreti v mikrovalovni pečici – pazite le, da temperatura ne preseže 75 stopinj Celzija. Kuhano zelenjavo zavijte v folijo (seveda ne v kovinsko), da ohrani hranilne snovi in ​​sokove. Folijo z zelenjavo postavimo v mikrovalovno pečico za dve do tri minute, nato odstranimo iz folije in postrežemo. Ker se takšna zelenjava segreje hitro, je zato bolje, da navadne pečice ne uporabljate. 

Če pa želite dušeno zelenjavo vseeno pogreti na štedilniku, dodajte malo olivnega olja, soli in popra ter med pogrevanjem na srednjem ognju premešajte. Poleg tega je pomembno, da zelenjavo občasno premešate, da se ne prime na ponev ali lonec.

Kolikokrat lahko zelenjavo pogrejemo?

Pogrevanju zelenjave se je kot omenjeno, najboljše izogniti popolnoma, če jo že pogrevate, pa tega ne počnite več kot enkrat. Zelenjavo, ki ostane po obroku, lahko hranite v hladilniku do tri dni, potem začne plesneti, še piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!