Ali lahko slišimo svoje smrčanje?

Magazin 16. Apr 202409:13 0 komentarjev
moški smrči, ženska trpi
Foto: PROFIMEDIA

Običajno smo začudeni, če nam kdo pove, da zaradi našega smrčanja ni mogel zaspati. Ali svojega smrčanja res ne slišimo?

Veliko ljudi smrči, celo otroci. Vendar pa je večina začudena, če jim kdo pove, da jih je njihovo smrčanje motilo, nekateri celo trdijo, da ne smrčijo.

Zakaj lastno smrčanje za nas ni moteče? Ali ljudje lahko slišijo svoje smrčanje? Ali pa imajo kakšno sposobnost, da smrčanje preslišijo ali “ignorirajo”? Zanimivo je, da velja oboje, piše portal Live Science.

“Nekateri ljudje se zbudijo ob zvoku lastnega smrčanja, drugi pa se ga ne zavedajo, ne glede na njegovo intenzivnost ali pogostost,” je povedala Anita Shelgikar, profesorica medicine spanja in nevrologije na Univerzi v Michiganu.

Glavna razloga sta dva. Prvi je v tem, da ima vsakdo drugačen prag vzburjenja, ki ima za posledico prebujanje iz spanja, je dejala Shelgikar. Določeni zvoki so lahko za posameznika bolj moteči kot drugi. Nekatere tako lahko zbudi že šepet, drugi lahko spijo, tudi če “padajo bombe”.

Drugi dejavnik, ki vpliva na to, ali se bo oseba zbudila zaradi lastnega smrčanja, pa je, ali je človek, ki smrči, v fazi spanja REM (kratica za “rapid eye movement” – hitro premikanje oči, op. a.), v kateri se pojavlja večina sanj.

“Nekateri podatki kažejo, da je prag vzburjenja med spanjem REM nižji,” je dejala. To pomeni, da ljudi, ki smrčijo, med REM fazo njihovo smrčanje lažje zbudi. Poleg tega je pri mnogih smrčanje med spanjem REM tudi močnejše. Oboje skupaj pa lahko ima za posledico, da smrčač v REM fazi pogosteje sliši svoje smrčanje in se zaradi tega tudi zbudi.

Ali se posameznik zbudi zaradi lastnega smrčanja, se lahko razlikuje od noči do noči. Običajno pa človek, ki smrči, potem ko se zbudi zaradi smrčanja, takoj zaspi nazaj in se zjutraj smrčanja ne spomni več.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!