Arhitekt želi po skoraj 140 letih zaključiti gradnjo Sagrade Familie

Magazin 08. Dec 202112:13 > 13:19 0 komentarjev
Sagrada Familia
PROFIMEDIA

Arhitekt Antonio Gaudi je leta 1882 začel graditi Sagrado Familio. Po 138 letih bazilika svete družine še vedno ni dokončana, se je pa pri gradnji zvrstilo že sedem arhitektov. Načrti, da bi lahko gradnjo končali do leta 2026, se vse bolj oddaljujejo.

Pandemija koronavirusne bolezni je upočasnila tudi gradnjo arhitekturne mojstrovine, ki stoji v Barceloni. Od leta 2012 gradnjo Sagrade Familie nadzoruje Jordi Fauli. Ni pa nujno, da bo pod njim bazilika dokončno zgrajena. “Seveda bi si želel, da bi bil tu še vrsto let, a to je v božjih rokah,” je z nasmehom na obrazu za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 62-letni Fauli.

Ko se je leta 1990 pridružil ekipi arhitektov, je imel le 31 let. Prav toliko je bil star tudi katalonski arhitekt Antonio Gaudi, ko se je konec 19. stoletja odločil zgraditi projekt, ki mu je vzel štiri desetletja življenja. “Ko sem prišel, so bili zgrajeni le trije stebri, ki so bili visoki le deset metrov,” je pripovedoval Fauli. Kot je dodal, je imel srečo, da je oblikoval in videl gradnjo celotne notranjosti, zakristije in zdaj glavnih stolpov.

Kot piše AFP, bo imela razkošna katedrala, ko bo končana, 18 stolpov, najvišji med njimi se bo dvigal 172 metrov visoko. Drugi najvišji stolp bo visok 138 metrov, posvečen bo Devici Mariji, na vrhu bo stala velika in 5,5 tone težka zvezda. Ta steber naj bi predstavili ravno danes. Gre za najvišjega od devetih dokončanih stolpov in prvega po letu 1976.

Gradnjo financirajo z vstopnicami

V predpandemičnem letu 2019 je Sagrada Familia sprejela 4,7 milijona obiskovalcev letno, s čimer je bila najbolj obiska turistična znamenitost v Barceloni. Marca 2020 pa je morala bazilika za skoraj leto dni zaradi pandemije zapreti vrata. Letos je znamenitost obiskalo 764 tisoč ljudi.

Jordi Fauli
PROFIMEDIA

Ker izkupiček od prodanih vstopnic predstavlja glavni vir financiranja pri gradnji, cilj, da bi bila bazilika dokončana do leta 2026, ko bodo v Španiji obeležili 100. obletnico Gaudijeve smrti, ni več realen. Gaudi je sicer umrl 10. junija 1926, na poti v Sagrado Familio. Povozil ga je tramvaj.

Kot je povedal trenutni arhitekt Fauli, ne morejo oceniti, kdaj bi lahko gradnjo končali, saj ne vedo, koliko vstopnic bodo prodali v naslednjih letih.

Velik del načrtov in modelov uničen med špansko državljansko vojno

AFP piše, da ni prvič, da se Gaudijeva mojstrovina spoprijema z velikimi izzivi. Med špansko državljansko vojno v 30. letih prejšnjega stoletja je bilo namreč uničenih veliko načrtov in modelov. Kljub raziskavam, ki so jih opravili njegovi nasledniki, pa kritiki zaradi tega na vse, kar je bilo zgrajeno pozneje, ne gledajo več kot na Gaudijevo delo.

Tudi pod Unescovo zaščito sta le kripta in fasada, ki sta bila zgrajeni v času Gaudija. A Fauli vztraja, da ostajajo zvesti Gaudijevi ideji. Do tega so prišli z natančnimi študijami fotografij, skic in pričanj Gaudija.

Sagrada Familia Sagrada Familia
PROFIMEDIA
Sagrada Familia Sagrada Familia
PROFIMEDIA
Sagrada Familia Sagrada Familia
PROFIMEDIA

Ko je Fauli leta 2012 prevzel projekt, se je z njim ukvarjala ekipa 27 arhitektov in 100 delavcev. Danes pri projektu sodeluje le še pet arhitektov in 16 delavcev. “Gre za veliko odgovornost, ker gre za ikonični projekt, o katerem ima veliko ljudi svoje mnenje,” je povedal za AFP.