Bosanski glasbenik s svojo poslovno idejo pritegnil pozornost svetovnih medijev

Magazin 30. Okt 202118:15 > 19:49 3 komentarji
Željko Đakić
Posnetek zaslona/ Youtube Željko Đakić - Harmonika Bend

Bosanski glasbenik Željko Đakić se je domislil novega, prav pretkanega, načina za prejemanje napitnin. Izgovori, da posameznik pri sebi nima denarja tako, ne pridejo več v poštev. Đakić namreč sprejema tudi kreditne kartice.

Harmonikar Željko Đakić iz Banja Luke, ki igra večinoma na porokah, se je domislil novega načina, kako zaslužiti kakšno napitnino več. Na Balkanu namreč velja tradicija, da na poročnih slavjih ali drugih praznovanjih gosti ob naročanju glasbenih želja glasbeniku za te tudi plačajo. Po navadi jim bankovce položijo kar med instrumente ali žepe oblek.

To ni njegova prva inovacija

Đakić pravi, da se mu je ideja o namestitvi terminala POS, s katerim je mogoče plačilo izvesti z bančno kartico, porodila, ko so nekateri v šali svoje kartice potegnili skozi meh harmonike. “Odločil sem se, da jih prelisičim in ponudim možnost, da svoje napitnine dajo tudi na tak način, če si to res želijo,” je za Reuters dejal Djakić, ki sicer verjame, da je prvi glasbenik v Bosni, ki je prišel na to poslovno idejo.

Po izobrazbi inženir elektronike je še povedal, da je v svojo glasbo vedno rad vnašal tehnične inovacije. Leta 2017 je namreč na sejmu inovacij v Banja Luki prejel nagrado, saj mu je uspelo prilagoditi harmoniko tako, da je ta proizvajala akustične zvoke na eni in elektronske, na drugi strani. Prav tako je razvil metodo, da preko mikrofona, pritrjenega na harmoniko, in mobilnega telefona predvaja glasbo z interneta. “Če si kakšen gost zaželi pesmi, ki je ne poznam, potem zgolj vklopim mobilni telefon,” je povedal za Reuters Đakić, ki harmoniko igra od svojega devetega leta starosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje