Če želite vzgojiti mentalno močnega otroka, ne delajte teh napak

Magazin 21. Nov 202216:15
otrok
Profimedia

Starši nezavedno počnejo stvari, zaradi katerih otroci niso toliko mentalno močni, kot bi lahko bili, zato se s težavo spopadajo z nepričakovanimi situacijami.

Vsak otrok bo slej ko prej naletel na težave, starši pa imate vpliv na to, kako se bo z njimi spopadel. Bo prestrašen in ne bo vedel, kaj storiti, ga bo to zlomilo, ali se bo trudil iskati rešitev? Odvisno od tega, ali ste pri vzgoji poskrbeli, da bo otrok mentalno močen.

Tu je nekaj vedenj, ki jih zatrite v kali, če želite, da bo otrok mentalno močen:

Otrok vedno v središču

S prihodom otroka se vam bo svet postavil na glavo, kar je razumljivo. Morali boste prilagoditi ure obrokov in spanja ter marsikatero drugo aktivnost. Vendar naj se dan ne vrti okrog otroka, ker trmari in tako zahteva. Če npr. ne želi v vrtec in bi mu lahko omogočili, da ostane doma, tega raje ne naredite. Ko bo videl, da lahko doseže, da je vedno v središču pozornosti, s tem ne bo odnehal.

Slej ko prej se bo srečal z nekom, ki ga ne bo obravnaval kot tako pomembnega, in takrat se ne bo dobro končalo.

Zavit v vato

Tako rečemo, ko so starši pretirano zaščitniški do otroka. Zaščitite ga pred nevarnostmi in naučite, česa ne sme, vendar pri tem ne pretiravajte. Namesto tega ga učite, da se je s svojimi strahovi včasih treba soočiti in da je kdaj treba narediti kaj, kar nam ni posebno všeč in ob čemer se ne počutimo prijetno. Večno ga ne boste morali varovati pred takšnimi situacijami, zato je bolje, da je nanje pripravljen. Poleg tega bo veliko raje stopil iz cone udobja, če bo to storil že kdaj prej.

Otrok je žrtev

Preprečite vedenje, ko otrok igra žrtev, ker nečesa ni dosegel, ste mu kaj prepovedali, ni izbran v ekipo, ni povabljen na rojstni dan … Ne pozabite, da ste ravno vi otroku največji zgled, zato poskrbite, da sami ne boste igrali žrtve. Neuspehi so del življenja, zato otroka raje usmerite k temu, da se pobere in nadaljuje ali ponovno naredi, kar mu ni uspelo oziroma najde rešitev.

Od malčka pričakujete popolnost

Preden postavite zahtevo, pomislite, ali se ta sklada s starostjo otroka. Od triletnika na primer ne morete pričakovati, da bo več ur sedel na miru. Niti da bo njegova postelja popolno pospravljena. Nič hudega, če mu včasih spodleti ali če mu kaj ne gre. V vsem ne bo nikoli popoln in prej to spozna, bolje bo. Trudil se bo uriti v tem, kar mu je pisano na kožo, in ne kar v vsem po vrsti, v čemer verjetno nikoli ne bo dober.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.