Digitalni boni ostajajo, a se obeta novost

Digitalno 07. Mar 202316:44 0 komentarjev
Računalnik, stara gospa
PROFIMEDIA

Po kaosu, ki so ga povzročili digitalni boni, je vlada spremenila zakon o digitalni vključenosti, matični odbor je danes podprl novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Digitalni boni ostajajo, a se obeta novost, in sicer si bodo upravičeni do bonov lahko brezplačno izposodili osnovno računalniško opremo.

Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je z devetimi glasovi za in štirimi proti podprl predlog novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. V koaliciji so ocenili, da gre za nujen ukrep do sprejetja novega zakona, opozicija pa jim je očitala, da brez prave strategije ukinjajo dobre rešitve.

Kot je uvodoma pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, je predlog novele odgovor na številne pomisleke javnosti vključno z zagovornikom načela enakosti in varuhom človekovih pravic, ki sta opozorila na diskriminatornost zakona. “Ukrepi bodo dosegli najbolj ranljive skupine prebivalstva, ki spodbude na področju digitalne vključenosti najbolj potrebujejo,” je poudarila.

Preberite še: Novela zakona, ki je prinesel digitalne bone: opremo si bo mogoče izposoditi

Medtem ko so v veljavnem zakonu, sprejetem marca lani v času prejšnjega sklica parlamenta, ciljne skupine natančno določene, pa s predlaganimi spremembami ne bo več tako. Ciljne skupine ne bodo več določene vnaprej, temveč na podlagi kazalnikov, ki upoštevajo aktualne družbene razmere. Med drugim se bo upoštevalo socialni položaj in stopnjo urbanizacije območja, kjer živijo, je pojasnila.

Digitalni boni ostajajo, novost izposoja opreme

Digitalni boni ostajajo, novost je možnost brezplačne izposoje osnovne računalniške opreme. “Pripravljamo tudi povsem nov zakon, a do njegove uveljavitve potrebujemo novelo obstoječega,” je poudarila.

Kot je dejal Jonas Žnidaršič (SD), so se v koaliciji po več usklajevanjih strinjali, da je to najboljša rešitev. “Strinjamo pa se tudi, da mora biti novela zakona zgolj začasna rešitev. Zato pričakujemo, da bo ministrstvo nov zakon pripravilo čim prej,” je dodal.

Poslanki Gibanja Svoboda Tamara Kozlovič in Andreja Živic sta se strinjali, da z novelo izboljšujejo slab zakon. “Ste že vsi pozabili nezadovoljstvo starostnikov, ki niso prejeli obljubljenih digitalnih bonov? Ste že pozabili vse težave z izvajanjem zakona,” je vprašala Kozlovič.

Nasprotnega mnenja so bili opozicijski poslanci. Kot je dejala Anja Bah Žibert (SDS), bi tako obsežne spremembe obstoječega zakona pomenile ukinitev dobrih rešitev, ki so Slovenijo končno približale smernicam EU na področju digitalne vključenosti. Podvomila je v obstoj analize, na kateri bi temeljila novela, kritična pa je bila tudi do noveliranja zakona ob hkratni pripravi novega.

Tak pristop je kritizirala tudi Vida Čadonič Špelič (NSi). “Ne vemo, kaj je osnova za trditve, da je zakon slab in ga je treba popraviti. Imamo občutek, da hitite zgolj zaradi hitenja, ne pa da bi sledili ciljem, ki jih izpostavljate,” je dodala.

Najbolj kritičen je bil Branko Grims (SDS), ki je vladi očital, da želi z novelo omogočiti pretakanje davkoplačevalskega denarja k nevladnim organizacijam. “Zakon ne izboljšuje ničesar, le nekatere stvari zamegli,” je dejal.

Predlagal je sklep, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo, saj bi lahko tak zakon po njegovih besedah imenovali tudi “zakon o sistemski korupciji”. Odbor je njegov predlog zavrnil.

Odbor je danes obravnaval tudi pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti o dopolnitvah zakona o nadzoru državne meje ter dopolnitvah zakona o varstvu javnega reda in miru.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!