Golob: Mandata nismo dobili zato, da bi se več mesecev ukvarjali z nekim muzejem

Slovenija 07. Mar 202315:28 > 17:25 20 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/Bobo

Premier Robert Golob se je prvič odzval na interpelacijo, ki jo je zoper njegovo vlado vložila opozicijska SDS. V stranki Janeza Janše Golobovi vladi očitajo ravnanja, ki naj bi bila v nasprotju s slovensko ustavo, povod za interpelacijo pa je bila ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve in urada za demografijo. Golob je dejal, da se v vladi zavedajo, zakaj so jim ljudje na lanskih državnozborskih volitvah namenili mandat za sestavo vlade in da tega zagotovo niso dobili zato, "da bi se celotna politika več mesecev ukvarjala z nekim muzejem".

Stranka SDS je v petek v parlamentarni postopek vložila interpelacijo zoper vlado Roberta Goloba. Očita ji ravnanja, ki so v nasprotju s slovensko ustavo. Povod za interpelacijo je bila ukinitev samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je ustanovila vlada Janeza Janše, Golobova pa ga je nato združila z Muzejem novejše zgodovine Slovenije. V SDS kot razlog za interpelacijo celotne vlade navajajo tudi ukinitev urada vlade za demografijo.

Predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša je ob obisku petkove tekme smučarskih skakalcev na svetovnem prvenstvu v Planici dejal, da je vložena interpelacija “klic k razumu”, ob tem pa je poudaril, da ne gre za konstruktivno nezaupnico vladi.

Premier Robert Golob, ki se doslej še ni odzval na vloženo interpelacijo, je danes po seji strateškega sveta za prehrano dejal, da v vladi vedo, zakaj so jim ljudje na lanskih državnozborskih volitvah podelili zaupanje ljudi in mandat za sestavo vlade.

“Zagotovo mandata nismo dobili za to, da bi se celotna politika več mesecev ukvarjala z nekim muzejem. Mandat smo dobili zato, da se ukvarjamo z zdravstveno reformo, da bo zdravstvo v državi delovalo. Dobili smo ga, da se ukvarjamo z energetsko in prehransko draginjo in ti dve področji bosta v ospredju tudi v prihajajočih mesecih, vse ostalo je norčevanje iz ljudi,” je poudaril premier.

“V vladi se bomo ukvarjali z resnimi težavami. O interpelaciji pa naj si vsak sam ustvari mnenje, ali so to res tiste teme, ki zadevajo ljudi,” je dejal.

NSi je danes sporočila, da interpelacije vlade ne bo podprla. Na to so se odzvali v SD in Levici.

“Glede na to, da je NSi naravna zaveznica SDS, je s to odločitvijo tudi pokazala, kaj si misli o interpelaciji, ki jo je vložila SDS. Seveda pa je od besed do dejanj kar nekaj,” je v odzivu za medije dejal vodja poslancev SD Jani Prednik. Ob tem je znova ocenil, da je eden glavnih očitkov v interpelaciji, in sicer združitev Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine, “ideološka vsebina”, ki nima nobene zveze z reševanjem težav v zdravstvenem, šolskem in davčnem sistemu. “Zato je ta interpelacija popolnoma neosnovana, ideološka in bi si želeli, da gredo tudi priporočila celotne opozicije v smeri reševanja problemov državljank in državljanov,” je poudaril Prednik.

“NSi je že nič kolikokrat napovedala svojo sredinsko, konstruktivno držo, držo za. Je pa res, da tudi ne izgubi priložnosti, da se zaganja tako v vlado kot tudi v Levico,” pa je odločitev NSi komentiral vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. Očitke NSi, da se bo leto napovedanih reform končalo brez vladnih reform zavrača, po njegovih besedah vladna koalicija dela tako na zdravstveni reformi kot tudi ostalih napovedanih, vsi zakonodajni predlogi pa da bodo pripravljeni kot so si zadali. “Do konca mandata je konec koncev kljub vsemu še tri leta, tako da tudi ostala področja ne bodo ostala nedotaknjena,” zagotavlja Tašner Vatovec. Razprava ob interpelaciji bo tako po njegovih besedah tudi priložnost za vladno koalicijo, da pokaže, da od nastopa mandata dela za pomoč gospodarstvu, predvsem pa ljudem. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje