Kitajska stricu Rogerju “bere misli”: kar je napovedal, se je uresničilo

Digitalno 22. Maj 202320:00
Nigel Ng
PROFIMEDIA

Malezijskemu komiku, ki je svetu poznan kot stric Roger, je kitajski režim začasno ukinil račune na družbenih omrežjih. To se je zgodilo po tem, ko je objavil izsek iz prihajajoče oddaje, v kateri je posmehljivo namignil, da ga na kitajskih platformah kmalu ne bo več.

Kitajske oblasti so stricu Rogerju začasno ukinile račun na tamkajšnjih platformah, ki sta podobni Twitterju in YouTubu.

To se je zgodilo nekaj dni po tem, ko je malezijski komik Nigel Ng, ki ustvarja pod umetniškim imenom stric Roger (uncle Roger), na kitajski različici Twitterja in YouTuba objavil izsek iz svoje prihajajoče oddaje, v kateri se norčuje iz kitajske države nadzora.

Obenem kitajsko komunistično partijo prosi, naj ga ne cenzurira. “Strica Rogerja bodo kmalu ukinili,” je še napovedal prejšnji torek.

In to se je tudi zgodilo, njegov račun je zdaj blokiran “zaradi kršenja ustreznih zakonov in predpisov”. Kaj točno je srž problema, ni pojasnjeno, piše BBC.

Njegova nova oddaja naj bi bila objavljena 4. junija, na dan obletnice nasilno zatrtih protestov za demokracijo na Trgu nebeškega miru leta 1989, kar je za kitajski režim občutljiva tema, pišejo tuji mediji.

Začasna zamrznitev njegovih računov se je zgodila v času, ko Peking z budnim očesom spremlja komike in se bori proti tistim, ki bi prestopili mejo “dobrega okusa”, poročajo mediji.

V minulih dneh je precej prahu dvignil komik Li Haoši, ki se je posmehoval na račun vojaške države in si s tem “prislužil” visoko denarno kazen. Proti njemu so sprožili tudi preiskavo, grozi pa mu zaporna kazen

Kdo je stric Roger?

Malezijski komik Nigel Ng je zatresel spletno sfero, ko je komentiral kuhanje Hershe Patel, in sicer kako pripravlja pražen riž. Že tedaj je bil oblečen v oranžno polo majico s kratkimi rokavi, ki je odtlej postala njegov zaščitni znak.

Kmalu zatem se je stric Roger lotil še znanega kuharja Gordona Ramsayja in njegovega ramena.

A kot kaže, Nigel najraje komentira Jamieja Oliverja in njegove neavtentične dodatke k azijskim jedem, kot je oljčno olje. “Ne, ne, ne, ne, ne! To je ogabno. Dodati čilijevo marmelado v riž. Kdo sploh to dela?! Pa kaj je to sploh – čilijeva marmelada? Še nikoli slišal zanjo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.