Kaj bi se zgodilo, če bi si vsak dan privoščili redkvice

Magazin 31. Mar 202308:00
redkvice
Profimedia

Zelenjava spada med nepogrešljivi del uravnotežene prehrane, je bogat vir vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, zato naj bi si privoščili vsaj tri porcije zelenjave dnevno.

Ste že kdaj naredili seznam najljubše in najmanj priljubljene zelenjave?

Morda še niste, a verjetno zelo dobro veste, katero zelenjavo imate najraje in katere preprosto ne morete prebaviti.

Glede na anketo, ki so jo opravili na državni univerzi Severne Dakote, so repa, pesa in redkvice med najmanj priljubljenimi, medtem ko je krompir na vrhu seznama živil, ki je večini všeč.

No, če spadate v prvo skupino, lahko zamujate nekaj pomembnih koristi za zdravje, zlasti ko je govora o redkvicah.

Kaj bi se zgodilo, če bi si redkvice privoščili vsak dan?

Redkvice so bogat vir antioksidantov, kalcija, kalija in vitamina C. Poleg tega vsebujejo snovi, za katere je znano, da zmanjšujejo vnetja v telesu.

Tu je nekaj zdravstvenih koristi, ki jih lahko pričakujete:

  • Zmanjšajo tveganje za sladkorno bolezen, ker vsebujejo snovi, ki lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
  • Izboljšajo delovanje jeter, ker vsebujejo snovi, ki pomagajo jetrom pri razstrupljanju in celjenju.
  • Vplivajo na izboljšanje srčno-žilnega sistema, ker so bogat vir antioksidantov in mineralov, kot sta kalcij in kalij.

Slaba stran redkvic

Čeprav so redkvice na splošno zdrave, lahko negativno vplivajo na ščitnico. To je še zlasti pomembno, če so težave že prisotne.

V študiji, ki so jo opravili na podganah, je velika količina redkvic vplivala na težo ščitnice, zaradi česar se je znižala raven ščitničnih hormonov. To se je pokazalo kot premalo aktivna ščitnica – stanje je bilo prisotno tudi po tem, ko so podgane dobile dodatke za lajšanje stanja. Ljudje s premalo delujočo ščitnico pa se lahko soočijo tudi s povečanjem telesne teže in utrujenostjo.

Redkvice tudi spodbujajo nastajanje žolča, kar je dobro za prebavo, a če ste nagnjeni k žolčnim kamnom, lahko vplivajo negativno.

Za konec:

Čeprav so redkvice zdrave in vsebujejo veliko pomembnih mineralov, ki so sodelujejo pri lajšanju številnih drugih zdravstvenih stanj, morate upoštevati nekaj previdnostnih ukrepov, če si jih radi privoščite več. Ali povedano preprosto: vse naj bo v mejah normale.

Raziskave: Radish and Diabetes, The effect of radish sourced 4-(Methylthio)-3-butenyl isothiocyanate on ameliorating the severity of high fat diet inducted nonalcoholic fatty liver disease in rats, Effect of radish (Raphanus sativus Linn.) on thyroid status under conditions of varying iodine intake in rats

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.