Kaj se mi je zgodilo, ko sem se mesu odpovedala za šest tednov

Magazin 22. Mar 202213:29 0 komentarjev
Zelenjava
PROFIMEDIA

Alani Vargas, novinarka spletnega portala Insider, se je odločila, da šest tednov ne bo jedla mesa – in bila je prijetno presenečena.

“Zadnjih 23 let svojega življenja, odkar lahko jem gosto hrano, jem meso. To je vedno glavna jed v prehrani moje družine,” je Vargas napisala za Insider.

“Piščanca smo jedli vsak dan, sendviči s šunko so bili pogosto šolsko kosilo, takosi pa so vedno vsebovali goveje meso. Takšno prehrano sem poznala in nikoli nisem razmišljala, da bi bila vegetarijanka,” je dodala.

Nato se je odločila, da bo šest tednov jedla hrano rastlinskega izvora. Opisala je svojo izkušnjo.

Vpliv na organizem

Zelenjava
PROFIMEDIA

“Mislila sem, da se bom na začetku počutila slabotno in bom lačna, a ni bilo tako. Pravzaprav sem bila presenečena, da nisem čutila, da se je kaj spremenilo. Nisem čutila padca energije ali česa podobnega. Pravzaprav sem se počutila malo bolje,” je dejala Alani Vargas.

Poudarila je, da prej ni jedla nezdravo, se je pa po enem tednu brezmesne diete počutila dobro.

“Vsekakor je sprememba prehrane delala čudeže na moji koži. Precej se ukvarjam z nego kože, mleku se odpovedujem že leto in pol, tako da je moja koža precej lepa. Seveda imam včasih še vedno mozolje. A brez mesa je bila vedno čista in lepa,” je zapisala.

Brez “pregrešnih užitkov”

zelenjava
PROFIMEDIA

V teh 40 dneh je Alani ugotovila, kako odvisna je od mesa.

“Poleg tega, da sem morala kuhati veliko obrokov – sem morala spremeniti tudi svoje prehranjevalne navade. “Nisem mogla jesti piščančjih medaljončkov po nočnem druženju ali naročiti pice z mesom, morala sem se spoprijeti z resničnostjo, da se toliko mojih ‘pregrešnih užitkov’ vrti okoli mesa.”

Težek izziv

“Čeprav sem se dobro počutila in mi je bil všeč na novo odkrit način življenja, sem se precej mučila,” je priznala Alani.

Malo je manjkalo, pa bi pojedla takose z mesom, ko je bila na neki konferenci, na kateri niso imeli mesnega menija.

“Za kosilo sem morala pojesti dva churrosa, kar je bilo sicer zabavno, a nezadovoljivo. Prav tako sem pogrešala meso. Ja, bilo je težko. Toda to je bistvo odrekanja,” je pisala. Ko se je spet vrnila k mesni dieti, je takoj opazila spremembe na koži, prav tako ji je padla energija.

“Mesu se nisem pripravljena znova odreči, a tudi brezmesni izdelki bodo zdaj del mojega življenja. Tofuja se ne bojim več, in ko bom šla ven, bom pogosteje naročala vegetarijanske jedi. Za zdaj je to dober kompromis in vesela sem, da se je moje znanje o hrani povečalo. “Naučila sem se, da lahko preizkušam nove stvari in da lahko to pozitivno vpliva na moje življenje,” je še dodala.

Avtorica: Božica Luković/Zadovoljna.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!