Kaj se zgodi, če dvakrat pritisnete na brezstični ključ avtomobila

Magazin 26. Feb 202416:23 0 komentarjev
Avtomobilski ključ
Foto: PROFIMEDIA

Avtomobili imajo danes pogosto sisteme za zagon brez ključa, kar pomeni, da morate biti le blizu vozila, da ga odklenete, zaklenete in zaženete. Kljub temu udobju pa se pojavljajo tudi varnostna tveganja, ki so znana že približno 15 let.

V zadnjih letih so proizvajalci avtomobile opremili z naprednimi pametnimi ključi ali sistemi brez ključa, kot so Keyless, Keyless Go ali Keyless Entry, ki lastnikom omogočajo boljšo in priročnejšo izkušnjo zaklepanja ter odklepanja vozil. Vendar pa nedavni testi, ki jih je opravil nemški avtomobilski klub ADAC, kažejo, da je večina vozil s temi radijskimi sistemi še vedno dovzetnih za krajo.

Keyless sistemi delujejo s pomočjo radijskih frekvenc, ki omogočajo komunikacijo med ključem in vozilom. Uporabniki lahko odklepajo in zaklepajo svoja vozila brez fizičnega vstavljanja ključa v ključavnico. Ta tehnologija je bila sprva zasnovana z namenom povečanja udobja in varnosti, vendar so se pojavile skrb vzbujajoče ugotovitve o njihovi odpornosti na krajo.

Na udaru so predvsem lastniki avtomobilov, ki svoja vozila parkirajo pred hišo. Testi ADAC so razkrili, da lahko nepridipravi s pomočjo napredne elektronike preprosto prevarajo varnostne sisteme, ki ščitijo vozila. S pomočjo prenosnih naprav, imenovanih pametni ojačevalci, lahko tatovi izkoristijo radijske signale, ki se prenašajo med ključem in vozilom, in tako prevarajo avtomobilski sistem ter odklenejo vrata in zaženejo motor, pisanje Fenix Magazine povzema hrvaški N1.

Zaščitite pametne ključe

Strokovnjaki zdaj razpravljajo o možnih rešitvah za povečanje varnosti teh sistemov. Hrvaški N1 piše, da najnaprednejši ukrepi vključujejo uporabo čipov z ultra-širokopasovno (UWB) tehnologijo, ki so vgrajeni v ključe. Čipi UWB so tehnološki napredek, ki omogoča natančno lociranje in komunikacijo med napravami na kratki razdalji. V primeru ključev avtomobilov se ti čipi uporabljajo za samodejno onemogočanje razširjenega radijskega signala, kar naj bi preprečilo morebiten vdor ali zlorabo.

Druga možnost pa so senzorji gibanja. Senzorji gibanja v avtomobilskem ključu imajo komponente, ki zaznavajo premike ali spremembe položaja ključa. Če ključa ne premaknete več minut, se tehnologija brez ključa izklopi in postane neaktivna. Ko senzorji ponovno zaznajo gibanje, se tehnologija ponovno aktivira, kar pa lahko traja nekaj minut.

Mnogi lastniki vozil ne vedo, da je včasih zelo enostavno izklopiti funkcijo brez ključa. Na primer, pri Mercedesu za izklop Keyless Go zadostuje dvojni klik na gumb za zapiranje na ključu. Kot piše Fenix Magazine, funkcijo brez ključa nazaj vzpostavite tako, da pritisnete kateri koli gumb na ključu.

Tudi Toyota in Mazda ponujata podobne funkcije. Težava je v tem, da ni splošnega standarda, ki bi deloval za vse modele ali vse proizvajalce. Zato preverite priročnik ali povprašajte svojega prodajalca oziroma proizvajalca avtomobila, ali je mogoče upravljati vstop brez ključa s ključem ali nastavitvijo v avtomobilu.

Pri vozilih, ki uporabniku ne omogočajo, da sam izklopi Keyless, je to mogoče storiti pri mehaniku. Pomanjkljivost pa je, da je funkcija takrat trajno onemogočena.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!