Kako je 95-letna babica Luce pristala v reviji Vogue

Magazin 18. Jul 202214:19 > 17:42 0 komentarjev
Babica Luce
Dmevnik.hr

Ko revija Vogue objavi tvoje fotografije, to ni kar tako, milijoni žensk si namreč želijo doseči to, je sporočilo ene od uporabnic, ki je na Twitterju delila fotografijo hrvaške babice Luce, objavljene v tej prestižni modni reviji. Luce Đuratović, ki živi na skrajnem jugu hrvaške obale in se še vedno oblači v hrvaška tradicionalna oblačila, je bila med fotografiranjem zelo sproščena, tudi sicer pa iz nje veje optimizem …

Svetovno znana revija Vogue je objavila fotografije 95-letne Hrvatice Luce Đuratović s skrajnega juga hrvaške obale, ki so nemudoma postale hit na družbenih omrežjih.

Babica Luce je iz Vitaljine, ki leži v najbolj južnem delu občine Konavle, blizu Črne gore. Fotografije, ki so zakrožile po spletu, so bile posnete pred tremi leti, ko je bila stara 92 let in je še vedno žalovala za pokojnim možem, posnel pa jih je britanski fotograf Adam Spencer Young. Luce je ena od redkih domačinov, ki se drži hrvaških običajev in se oblači v tradicionalna oblačila, navaja Dnevnik.hr.

“Niti besedice ni znala angleško, a me je sprejela odprtih rok,” je na Instagramu zapisal fotograf. Da sta se fotograf hrvaških korenin in Luce, ki je svojo rodno vas zapustila le enkrat – takrat, ko so jo med vojno okupirali Italijani –, razumela, je s prevajanjem poskrbela fotografova sestrična Kim Lucia Butigan.

Fotografije Luce so posneli ob oljki, kar jo je menda zelo veselilo. Fotografije so del serije portretov Refleksije. Po besedah Kim Lucie Butigan je bila Luce med fotografiranjem sproščena in nič sramežljiva. “Bila je potrpežljiva,” je dejala in dodala, “velikih pričakovanj nismo imeli, vedela sem, da bodo fotografije izpadle lepe, a da bo odziv takšen, pa ne.”

Babica Luce, je na Instagramu zapisal fotograf, je imela težko, a srečno življenje. “Kot mi je povedala, je skrivnost te sreče, da si hvaležen za to, kar imaš, hvaležen bogu in da ničesar ne jemlješ za samoumevno,” je sporočil.

Dnevnik.hr je za odziv na fotografije prosil tudi župana občine Konavle Boža Lasića. Ta je menil, da je prepoznavna ne le noša, temveč tudi “nasmeh tete Luce, ki žari ene vrste optimizma”. Hrvaška ima sicer veliko različnih narodnih noš, ki so, tako etnologinja Marija Gačić, “fenomen v svetovnem merilu”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!