Kako je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu dobila ime?

Magazin 28. Nov 202311:01 2 komentarja
Pepsi Cola
Foto: PROFIMEDIA

Ena najbolj znanih gaziranih pijač na svetu je zagotovo pepsi-cola, ki jo večina pozna kot zgolj pepsi. To pijačo je leta 1898 proizvedel farmacevt Caleb Bradham iz majhnega mesta v Severni Karolini in je prvotno veljala za pijačo, ki blagodejno vpliva na prebavo. Kako pa je pepsi-cola dobila svoje ime?

Ameriški farmacevt Caleb Bradham je mešanico sladkorja, vode, karamele, limoninega olja, kola oreščkov in drugih aditivov poimenoval Bradova pijača in jo prodajal v svoji lekarni, ki so jo od takrat spremenili v lokalno turistično atrakcijo, bolj znano tudi pod imenom Rojstni kraj pepsi-cole.

28. avgusta 1898 se je Bradham odločil pijačo preimenovati v pepsi-colo. Novo ime je nastalo iz besede dispepsija in opisuje motnjo prebave, poroča N1 Zagreb. Njeni simptomi so občutek napihnjenosti, bolečina, spahovanje, slabost ali sitost.

Rojstni kraj Pepsi Cole
Rojstni kraj pepsi-cole (Foto: PROFIMEDIA)

Bradham je želel tržiti pijačo, ki naj ne bi bila samo osvežilna, ampak bi imela tudi koristi za zdravje, vključno s prebavo. Ameriški farmacevt je od lokalnega konkurenta kupil tudi ime Pep Cola in ga spremenil v pepsi-cola. Potem ko je opazil, da je za pijačo veliko zanimanja, se je Bradham odločil, da bo vso energijo posvetil temu, da bi pijačo spremenil v pravi posel. Leta 1902 je zaščitil blagovno ime in ustanovil podjetje Pepsi-Cola.

Njegov posel je zrasel v razsežnosti, ki si jih verjetno niti ni predstavljal, lani marca pa je podjetje napovedalo zdravo preobrazbo te priljubljene pijače – 57 odstotkov manj sladkorja v vsaki steklenici, še piše N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje