Kako prepoznati čustvenega manipulatorja?

Magazin 07. Sep 202115:00
manipulacija
Profimedia

Zdravi medsebojni odnosi temeljijo na zaupanju, razumevanju in spoštovanju. Nasprotno pa bi lahko rekli za odnose, znotraj katerih se dogajajo čustvene manipulacije. Zadnjo težko prepoznamo in je zelo redko neposredno izražena. Kako jo torej opaziti in kako se odzvati?

Najprej se je treba zavedati, da je cilj manipulatorja običajno nadzor nad drugo osebo in da manipulator igra različne igre za krepitev svoje moči in nadzora v odnosu. Te se lahko odvijajo zelo subtilno. Vendar manipulatorja lahko prepoznamo in se pravočasno umaknemo iz njegovih iger.

Za večino manipulatorjev so v osnovi značilne štiri stvari: hitro prepoznajo vaše šibkosti; ko jih prepoznajo, jih obrnejo proti vam; izkoriščanje vaših šibkosti ponavljajo, dokler jih ne ustavite; pogosto vas ovirajo pri ciljih in željah, da ne bi izgubili vaše pozornosti.

Želijo vam zlesti pod kožo in vaše šibkosti obrniti proti vam

Zelo hitro se vam čustveno približajo in vam dajo občutek, da ste posebni. S tem želijo doseči, da se čustveno popolnoma odprete. Tudi sami vam bodo hitro razkrili svoje ranljivosti, vendar z lepimi besedami in čustvenim odpiranjem predvsem pihajo na dušo vam, da vam zlezejo pod kožo, vaše šibkosti pa bodo lahko pozneje uporabili proti vam.

Obračajo besede in dejstva

Čustveni manipulatorji so mojstri obračanja in prirejanja besed in dejstev. Lahko so tako dobri v tem, da boste na koncu povsem zmedeni, kaj je res in kaj ne, in njihov glavni namen je prav to. Pogosto izkrivljajo, pretiravajo, lažejo in obračajo besede.

Vzbujajo občutke krivde in pomanjšujejo vašo vrednost v odnosu

Če podvomite o njegovi odločitvi, izrazite svoje stališče ali predlagate svojo idejo, se bo čustveni manipulator najverjetneje odzval z večjo ali manjšo agresijo (najpogosteje bo besedno agresiven, v hujših primerih tudi fizično), da vas bo potegnil v prepir. Takšen način mu omogoča nadzor in vpliv nad vašimi odločitvami. Ob tem bo pogosto vzbujal tudi občutke krivde. Vse le zato, da bo zmagovalec na koncu prepira, vi pa ponižani.

Izsiljujejo in želijo, da storite točno to, kar zahtevajo

Čustveno izsiljevanje je najbolj očiten znak manipulacije. Lahko bi rekli, da je to alarm v odnosu. Z izsiljevanjem želi manipulator doseči, da ravnate točno tako, kot želi ali celo zahteva. Izsiljevanje je lahko zelo neposredno ali manj neposredno, a enako škodljivo v odnosu je subtilno izsiljevanje: to je, ko vas bližnja oseba želi prepričati, da ste super, najboljši, vredni vsega lepega le, ko se obnašate njim sprejemljivo – kadar se ne, pa ste seveda najslabši in ničvredni.

Kako si lahko pomagate?

Zavedajte se, da imate pravico izraziti čustva, želje in potrebe in ste pri tem razumljeni in spoštovani – enako velja tudi, če imate drugačno mnenje kot nekdo drug. V zdravih in ljubečih odnosih lahko vsak svobodno izrazi mnenje, seveda na spoštljiv način, in je pri tem slišan. Rešitev se vedno najde. Prav tako imate pravico, da si življenje uredite, kot sami želite, ne da bi morali drugemu v odnosu “polagati račune” ali življenje popolnoma prilagoditi tako, da zatrete sebe.