Kako se izogniti gneči v eni najbolj priljubljenih evropskih destinacij?

Magazin 02. Okt 202220:15 0 komentarjev
Dubrovnik
PROFIMEDIA

Tako kot Benetke, Barcelona in Praga je tudi Dubrovnik žrtev lastnega uspeha. Leta 2019 se je v znamenito mesto z obzidjem ob hrvaški dalmatinski obali zgrnilo več kot tri milijone turistov, lokalne oblasti pa pričakujejo, da bo število turistov v naslednjih nekaj letih, ko si bo svetovni turizem opomogel od koronske krize, ponovno doseglo to raven.

Gneča pred pandemijo in njen vpliv na zgodovinsko mesto sta bila tako velika, da je Unesco zagrozil, da bo Dubrovniku odvzel status svetovne dediščine. K povečanju obiska sta v glavnem pripomogla odprtje novega terminala za ladje za križarjenje – sprejme lahko pet ladij hkrati, izkrca pa se lahko do 10.000 potnikov na dan, in razširjeno mednarodno letališče, ki lahko te potnike preusmeri do njihovih ladij in nazaj.

Kot da to ne bi bilo dovolj, je svetovna televizijska uspešnica privabila povsem nove vrste turistov.

“Pred Igro prestolov sta večino ljudi, ki sem jih vodil po mestu, zanimala umetnost in arhitektura,” pravi izkušeni dubrovniški vodnik Ivan Vuković. “Potem pa je vse več ljudi želelo delati samo selfije na krajih, kjer so snemali serijo – kot so Vrata s Pil in trdnjava Lovrijenac.

Dubrovnik
PROFIMEDIA

“Imeli smo veliko težavo z razgaljenimi uporabniki Instagrama, ki so si na jezuitskih stopnicah naredili svoj ‘sprehod sramu’.”

To ne pomeni, da ne bi smeli obiskati Dubrovnika – ta še vedno ostaja eden najbolj zanimivih urbanih prostorov na planetu. Toda za tiste, ki imajo radi zgodovino, umetnost in arhitekturo z veliko manj ljudmi, je naslednjih sedem alternativnih hrvaških obalnih mest, ki ponujajo podobno vzdušje, veliko boljša izbira.

Ston

Ston, ki je od Dubrovnika oddaljen le uro vožnje ob obali, je ena najbolj varovanih dalmatinskih skrivnosti. Obmorsko mestece, ki so ga ustanovili starodavni Iliri, slovi po kamnitih zidovih in odlični morski hrani.

Kot hrvaška različica Velikega kitajskega zidu se obzidje iz 14. stoletja vzpenja po gori za vasjo. Za pohod po najdaljši utrjeni strukturi v Evropi (5,5 kilometra) potrebujete le nekaj ur, za tek ob obzidju na vsakoletnem maratonu pa še manj.

Ulica v starem mestnem jedru Stona je polna lokalov in gostiln, v katerih strežejo morske specialitete, kot so jadranske ostrige, rižota s črnimi sipami in školjke na buzari. V kavarnah lahko tako kot domačini posedate ves popoldan.

Ston
PROFIMEDIA

Trogir

To malo mesto, ki je od Splita oddaljeno pol ure vožnje, je videti kot miniaturni Dubrovnik. Oblikoval se je v skoraj štirih stoletjih beneške vladavine in je povsem nedotaknjen. Trogir, ki ga obdaja voda, je bolj podoben Benetkam kot katerikoli drugi kraj ob dalmatinski obali.

Ko je bil Trogir leta 1997 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine, je bilo mesto opisano kot “odličen primer srednjeveškega mesta, ki je močno in z minimalnimi sodobnimi posegi ohranilo svoje mestno tkivo”.

Tudi če vas ne zanimajo čudovite tlakovane ulice in obalne promenade s palmami, morate Trogir z ikoničnim zvonikom v beneškem slogu in ekstravagantnim Radovanovim portalom – katedralo svetega Vavrinca – uvrstiti na svoj seznam dalmatinskih znamenitosti.

trogir
PROFIMEDIA

Primošten

Primošten, ki slovi po poletnem ljudskem festivalu in oslovskih dirkah, je še en starodavni otok. V obdobju renesanse so prebivalci zgradili ozek nasip, ki povezuje njihov otoški dom s celino.

V ozkih mestnih ulicah se skrivajo obrtne trgovine, butiki z oblačili in tradicionalne restavracije. Cerkev svetega Jurija se dviga visoko nad rdečimi strešniki in dominira na vrhu hriba s čudovitim razgledom na Jadransko morje.

Čez brv so peščena Mala Raduča in druge plaže ter zaledje, polno vinogradov, v katerih pridelujejo nekatera najboljša hrvaška vina.

PRIMOŠTEN
PROFIMEDIA

Biograd na Moru

Mesto se razprostira na majhnem polotoku in se ponaša še z enim srednjeveškim starim mestnim jedrom, na katero so močno vplivala stoletja beneške vladavine. Njegova resnična prednost pa je dostop do Jadranskega morja.

Biograd na Moru je eno od navtičnih središč dalmatinske obale in ponuja številne možnosti za uživanje na vodi. Dnevni izleti s potapljanjem in snorkljanjem v Narodnem parku Kornati in na nešteto neokrnjenih otokih so organizirani vsak dan.

V mestu je Marina Šangulin, ki ponuja v najem različna plovila. Izposodite si lahko tudi supe in se sprehajate med slikovitimi zalivi južno od starega mestnega jedra.

Biograd na Moru
PROFIMEDIA

Zadar

Staro mestno jedro Zadra, ki leži med fotogeničnim pristaniščem, polnim jaht, in Jadranskim morjem, obdanim z otoki, je prav tako čarobno kot Dubrovnik.

Arhitektura starega mestnega jedra, od porušenega rimskega foruma in romanskih cerkev do trdnega beneškega obzidja in zgradb iz časa komunizma, ki so skorajda videti starinske, je mešanica, ki prikaže, kdo je vse vladal Zadru v preteklosti.

Alfred Hitchcock je nekoč dejal, da je v Zadru najlepši sončni zahod, kar jih je kdaj videl. Mesto je nekaj posebnega ob mraku, ko v pristanišču utripajo luči, morske orgle na obali igrajo melodijo, ki jo ustvarjajo valovi, ter oživijo kavarne in bari v starem mestnem jedru.

Poleg znamenitosti je mesto odlično izhodišče za obisk srednjeveškega Nina (prve hrvaške kraljeve prestolnice), za skakanje v globino z visokega Masleniškega mostu ali pohodništvo in plezanje v soteski Paklenice. Od turkiznih bazenov in številnih slapov nacionalnega parka Plitviška jezera je oddaljen le dve uri vožnje.

ZADAR
PROFIMEDIA

Split

Split, ki ga obkrožajo tovarne in prostrana predmestja, ni najbolj privlačna dalmatinska destinacija. Vendar drugo največje hrvaško mesto ponuja veliko zanimivosti.

Mestni ponos in veselje je Dioklecijanova palača, ki jo je v 4. stoletju našega štetja postavil paranoični rimski cesar, ki je bil prepričan, da ga bodo umorili, če se ne bo preselil iz cesarske prestolnice in se obdal z nepremagljivim obzidjem.

Palača je Unescov spomenik svetovne dediščine in je videti kot majhno mesto. Še danes znotraj njenega masivnega zunanjega obzidja živi več kot 3.000 ljudi.

V splitskem pristanišču se izmenjujejo trajekti, ki vozijo na priljubljene jadranske otoke, kot so Brač, Hvar in izjemno lep Vis, na katerem so posneli film Mamma Mia! Spet začenja se.

Starodavno rimsko mesto Salona, ki leži v parku na obrobju mesta, ohranja velik amfiteater, kopališča, baziliko in številne druge zgradbe. Na bližnjem vrhu gore se dviga trdnjava Klis, mogočen srednjeveški grad, ki so ga nekoč zasedali templjarji, in mitsko mesto Meereen iz serije Igra prestolov.

SPLIT
PROFIMEDIA

Pulj

Pulj je eno najsevernejših mest hrvaške obale in leži na zahodnem robu Istre, nedaleč od Benetk. Staro mestno jedro krasi renesančni grad v obliki zvezde. Toda mesto slovi predvsem po rimskih ostankih.

Puljska arena je skoraj 2.000 let po tem, ko je bila zgrajena, še vedno ena najbolje ohranjenih rimskih struktur na svetu. Danes je ta velikanski stadion prizorišče gledaliških predstav, koncertov in vsakoletnega puljskega filmskega festivala na prostem.

V zanimivem Muzeju spominov v Pulju se lahko sprehodite po poti spominov na vsakdanje življenje v Titovi Jugoslaviji, katere del je bila nekoč tudi Hrvaška. Pulj je tudi vstopna točka na otoke Nacionalnega parka Brioni s plažami, pohodniškimi potmi, igriščem za golf in safari parkom.

PULJ
PROFIMEDIA

Dubrovnik

Če se ne morete upreti privlačnosti Dubrovnika, vam lahko obisk olajša nekaj stvari.

Čeprav se bivanje v kratkoročnem najemu ali majhnem hotelu znotraj mestnega obzidja morda zdi najbolj romantično (in tudi je), je pogosto treba prenašati torbe po stotinah kamnitih stopnic. Tisti, ki imate najete avtomobile, boste ugotovili, da najbolj priročno parkirišče stane približno 100 evrov na dan.

Druga možnost je, da se nastanite takoj za obzidjem v apartmajih ali hotelu (kot je Hilton Imperial), ki ponuja brezplačno parkiranje. Ali pa preprosto pridite brez avta – lokalni avtobusni prevozi so hitri in vozijo pogosto, prav tako se lahko pripeljete s taksijem ali pa za pot uporabite “car sharing”. Prevoz z Uberjem do starega mestnega jedra stane manj kot en evro na kilometer, približno osem evrov iz pristanišča in 27 evrov z mednarodnega letališča.

DUBROVNIK
PROFIMEDIA

Glede na blago sredozemsko podnebje dalmatinske obale ne potrebujete veliko oblačil. Zato poskrbite za čim manj prtljage, zlasti če bivate znotraj obzidja.

Izognite se največji gneči in si staro mestno jedro oglejte pred vsakodnevno plimo potnikov z ladij za križarjenje in po njej. Sprehodi po poliranih apnenčastih ulicah so še posebej prijetni ob zori ali pozno zvečer.

Najemite vodnika za sprehod. Ne le zaradi lokalne zgodovine in arhitekture, temveč tudi zaradi podatkov, kako je Dubrovnik preživel državljansko vojno, ki je sledila razpadu Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, in kakšno je danes življenje tistih, ki še vedno živijo znotraj obzidja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!