Kdaj in zakaj vam lahko družbena omrežja tudi škodijo?

Magazin 19. Feb 202317:45
telefon
Profimedia

Koliko časa na dan uporabljate družbena omrežja? Razkrijemo vam, kako lahko v resnici vplivajo na vas.

Družbena omrežja so velik del sodobnega življenja, saj z njimi ohranjamo stike, izbrskamo kakšen zanimiv recept, se povežemo s podobno mislečimi …  Uporabimo jih lahko za marsikaj koristnega, prekomerna uporaba pa bo od vas terjala davek.

Tako lahko družbena omrežja začnejo vplivati na vas, če jih uporabljate prepogosto in predolgo:

Vplivajo na vašo srečo

Na družbenih omrežjih spremljate prijatelje in tudi tiste, ki jih ne poznate, vendar ste prepričani, da so srečnejši od vas. Hodijo na čudovite počitnice, poskrbijo za celotno družino in so hkrati spočiti, privoščijo si lahko drage stvari in predvsem so vedno srečni. V splošnem veste, da ni zares tako, a ko smo šibki, ni težko nasesti popolnim slikam in nasmeškom. Vprašajte se: se bom po brskanju počutil poln energije in motiviran, da dosežem svoje cilje? Verjetno ne.

Pritisk med vrstniki

Že skoraj vsi vaši nekdanji sošolci na družbenih omrežjih imajo otroka, kdaj ga boste imeli pa vi? Vsi imajo dobre službe, vsi napredujejo, vsi potujejo … Na družbenih omrežjih se zdi, da vsi počnejo nekaj, čeprav seveda ni res. Po nepotrebnem začnete čutiti pritisk, da morate sprejeti enake odločitve kot drugi. To vam preprečuje, da bi živeli, kot si želite in v svojem tempu. Težko je ohraniti svoje prepričanje, ko nenehno videvate, kaj počnejo drugi.

Lahko poveča apetit

Gledanje fotografij hrane in kuhanja, kar je precej popularno na družbenih omrežjih, lahko poveča apetit in zaradi tega postanete lačni. Privoščite si prigrizek, tudi če niste zares lačni. Zelo verjetno se boste prenajedali in prekoračili število kalorij, kar na dolgi rok vodi v debelost. Priročno je slediti kakšnemu profilu, ki popestri vaše kuhanje, vendar recepte preverite, ko se lotevate kosila ali zajtrka, in ne kar tako. Še zlasti če želite paziti na težo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.