Mednarodni dan kave: povprečen Slovenec jo spije 6 kg na leto

Magazin 01. Okt 202208:00
kava
Profimedia

Pozor, vsi ljubitelji kave, danes, 1. oktobra, praznujemo mednarodni dan kave. Če je edini način, da začnete dan s kavo, potem to danes naredite na veliko in nazdravite za dobro jutro kar s skodelico kave. Zakaj jo imamo tako radi? Kava naj bi imela številne koristi za zdravje, izboljša lahko koncentracijo, milijoni ljudi po vsem svetu pa posežejo po skodelici kave, da bi ''preživeli'' dan.

Na svetu je 25 milijonov pridelovalcev kave, posel s kavo pa je ocenjen na 200 milijard dolarjev. Kava med vsemi vrstami blaga, s katerimi se trguje, zaseda drugo mesto, takoj za surovo nafto. Največ kave spijejo Skandinavci – povprečen Finec na leto spije 12 kilogramov kave, Šved 10 kilogramov, Islandec in Danec pa po 9 kilogramov kave, so navedli v eni od vodilnih svetovnih pražarn kave, dunajskem Juliusu Meinlu.

Turška kava v slovenskih domovih

Povprečen Slovenec medtem spije 6 kilogramov kave na leto, doma pa največkrat skuha turško kavo in kavo v kafetjeri. Medtem v kavarnah, ki jih je v Sloveniji približno 4.000, najraje pijemo kavo z mlekom na osnovi espressa.

turška kava
Profimedia

Če je prebivalec Slovenije leta 1991 s povprečno plačo lahko kupil 36 kilogramov kave, jo je leta 2020 s povprečno plačo lahko kupil 134 kilogramov, so še sporočili iz Juliusa Meinla, ki bo v sodelovanju v sodelovanju z inštitutom Jane Goodall v imenu vsakega gostinskega lokala, ki se 1. oktobra odloči streči našo kavo trajnostnega izvora, zasadili drevo. Že tako majhen korak naredi ogromno razliko – eno drevo bo v naslednjem desetletju absorbiralo do 60 kg ogljika. S tem se bo vezalo toliko CO2, kot ga je potrebnega za 150 milijonov skodelic kave.

Kavna granita

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 ml močne kave
  • 7 g rjavega sladkorja
  • 250 ml stepene smetane
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • 1 žlička kakava
kavna granita
Profimedia

Priprava:

  • V močni kavi stopite sladkor, počakajte, da se ohladi, in jo nato postavite v hladilnik. Kavo prelijte v plitev model in ga postavite v zamrzovalnik.
  • Ko se naredi skorja, jo strite z žlico, model postavite nazaj v zamrzovalnik in postopek večkrat ponovite.
  • V tem času v hladilniku ohladite skledo in nato v njej stepite smetano s sladkorjem.
  • Kavne kristale porazdelite po kozarčkih, dodajte stepeno smetano in sladico potresite s kakavom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.