Moulin Rouge, pariški dom kankana, zdaj tudi ljubezensko gnezdo za goste Airbnb

Magazin 07. Maj 202210:00
Pariz, Moulin Rouge
Profimedia

Moulin Rouge je znano pariško zabavišče na Pigallu v četrti Montmartre. Leta 1889 sta ga ustanovila gledališki producent Charles Zidler in poslovnež španskega porekla Joseph Oller, ki je imel v lasti tudi pariško koncertno dvorano Olympio. No, zdaj lahko v slavnem varieteju tudi prespite, srečneži celo le za en evro za tri noči.

Moulin Rouge slovi kot rojstni kraj moderne oblike plesa kankan, ki je kršil viktorijanske vrednote in napovedal prihod novega obdobja v francoski družbi. Prvotno je bil predstavljen kot zapeljivi ples kurtizan, nato pa se je razvil v obliko zabave in privedel do uvedbe kabaretov po vsej Evropi. Leta 1915 je zabavišče v celoti pogorelo ter ugasnilo za približno šest let, dokler ga niso leta 1921 obnovili. Čeprav je rdeči mlin najbolj znan po eksplozivnih nastopih plesalk kankana, so tu nastopili tudi številni legendarni glasbeni izvajalci, kot so Frank Sinatra, Édith Piaf, Charles Aznavour, Joséphine Baker.

Pariz
profimedia

Danes je variete turistična atrakcija, ki ponuja glasbeno-plesno kankan zabavo za obiskovalce z vsega sveta, občasno pa so v njem tudi operete, koncerti, kino in drugi kulturno-umetniški dogodki. Variete ima 850 sedežev, letno pa ga obišče okoli 420 tisoč obiskovalcev. Dekor kluba pa še vedno vključuje veliko okrasja s konca 19. stoletja. Velikanska vetrnica na zgradbi nas spominja na preteklost Pariza, ko je bil Montmarte, kjer stoji Moulin Rouge, majhna vas v bližini mesta, polna vetrnic.

Nekoč je bilo tu okoli 15 vetrnic, ki so služile za mletje pšenice, stiskanje grozdja in tudi materialov za tovarne. Do danes sta se ohranili le dve. Simbol Pariza je tudi neizbežno povezan s šampanjcem, saj ga že več kot 100 let točijo med vsako predstavo. Letno porabijo več kot 240 tisoč steklenic penine.

Moulin Rouge
Daniel Alexander Harris/Zenger

No, od letos naprej pa lahko vsi romantični pari tam najamejo tudi sobo, in to preko aplikacije Airbnb. Moulin Rouge je v izjavi zapisal: “Spalnica – ki je bila do zdaj strogo varovana skrivnost – poustvarja vso romantiko Belle Epoque in vabi goste, da potujejo nazaj v zgodovino. Koliko je stala prenova sobe za goste, ni znano, so pa upravi zabavišča pomagali pri Airbnb in tudi mestni zgodovinarji. Prvi trije srečneži, ki bodo rezervirali sobo na aplikaciji, bodo lahko tri noči v “mlinu” uživali le za en evro.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.