Kako brez cvrtja pripraviti priljubljene “šnite”

Navdih 05. Feb 202405:05 0 komentarjev
Šnite
Foto: PROFIMEDIA

"Šnite" so ena najbolj preprostih jedi, s katerimi je mogoče porabiti ostanke starega kruha. A ker jih praviloma pripravljamo s cvrtjem, ne veljajo za zdrav obrok. K sreči jih je mogoče pripraviti z manj maščobe. 

“Šnite” so za mnoge hrana, ki jih spominjajo na zajtrke iz otroštva. Pri nas se večinoma pripravljajo v slani različici, drugod po svetu pa jih običajno postrežejo kot sladko jed, imenovano francoski toast.

Kako pripraviti “šnite” z manj olja?

Za pripravo poleg starega kruha potrebujete še olje, jajca, sol in malo mleka. Če želite še bolj zdravo različico, lahko namesto belega uporabite tudi druge vrste kruha iz ržene ali polnozrnate moke.

Namesto da jih ocvrete, jih lahko po nasvetu portala klix.ba pripravite v ponvi ali pečici. Če imate debelejše rezine kruha, jih je bolje speči v pečici, če pa imate tanke rezine ali toast, jih lahko popečete v ponvi.

Če se odločite za pripravo v pečici, to najprej segrejte na 200 stopinj Celzija, nato pa se lotite priprave “šnit”. Jajca stepete, dodate sol in malo mleka ter ponovno stepete. V zmes pomočite debelejše rezine kruha in jih nato razporedite po pekaču, obloženem s papirjem za peko. Na koncu jih premažete s tanko plastjo olja. Ko so pripravljene, “šnite” pecite približno pet minut na eni strani, nato jih obrnite in pet minut pecite še na drugi strani.

Za pripravo v ponvi potrebujete iste sestavine, le da naj bodo rezine kruha tanjše ali pa uporabite toast. Ker boste “šnite” popekli na manjši količini olja, je namreč pomembno, da so kosi kruha dovolj tanki, da se lahko enakomerno zapečejo. Na srednjem ognju jih pecite nekaj minut na obeh straneh oziroma dokler niso zlato rjave, še svetujejo na klix.ba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!