Zakaj bi v vazo rezanega cvetja, ki vzbuja sočutje, morali vreči nekaj kovancev?

Navdih 22. Mar 202312:30
tulipani
Profimedia

Ste vedeli, da življenje s cvetjem prebudi in krepi občutke sočutja in da cvetje zmanjšuje tesnobo in zaskrbljenost?

Ker je želja po umirjenosti močnejša kot kdaj prej in iskanje tehnik za lajšanje stresa vse pogostejše, so se na harvardski medicinski šoli odločili podrobno raziskati, kakšno vlogo ima pri tem cvetje.

Raziskava, ki jo je izvedla dr. Nancy Etcoff, razkriva, da ljudje čutijo več sočutja do drugih ter so manj zaskrbljeni in tesnobni, ko je v prostorih sveže rezano cvetje.

”Da rože osrečijo ljudi, ko jih prejmejo, vemo, nismo pa vedeli, da lahko nekaj dni s cvetjem doma vpliva na najrazličnejše občutke,” je povedala avtorica raziskave.

Pisan šopek je nekaj zares lepega

Na žalost pa življenje rezanega cvetja precej kratko.

Kaj se zgodi, ko odrežemo steblo?

Cvetlica je nenadoma ločena od podpornega sistema – korenin, skozi katere črpa vodo in hranila (minerale). Skozi steblo lahko rastlina sicer tudi po tem, ko jo odrežemo, “pije” vodo, ne more pa dobiti mineralov.

Takojšnja reakcija rastline je, da na mestu reza zapečati tkivo, tako se v steblu ohranijo voda in minerali ter prepreči vstop škodljivim bakterijam.

Zato je treba stebla vedno ponovno porezati, preden cvetlice postavimo v vodo. Tako jih spodbudimo, da še naprej srkajo vodo – čeprav bodo to počele manj učinkovito in veliko počasneje.

Sčasoma pa bodo zaradi pomanjkanja mineralov in drugih hranil, ki poganjajo presnovo rastline, popolnoma prenehale srkati vodo. Nato bodo najprej oveneli najbolj oddaljeni deli rastline, na primer cvet, na koncu pa tudi steblo samo.

Tu je trik, kako šopku podaljšati življenje

Ker si verjetno želite, da bi šopek ostal svež čim dlje, je tu preprost trik, ki vas bo stal le nekaj centov – dobesedno.

V vazo vrzite nekaj bakrenih kovancev. Baker je namreč fungicid, ki prepreči bakterijam in glivam, da bi se utaborile v vazi in skrajšale življenjsko dobo vašemu šopku.

Toda preden izpraznite denarnico, še en opomnik: niso vsi bakreni kovanci dejansko izdelani iz bakra. Evrski kovanci, denimo, so narejeni iz jekla in prevlečeni z bakrom. Britanskih 50 penijev je 84 % bakra in 16 % niklja, ameriških 5 centov pa je denimo izdelanih iz 75 % bakra in 25 % niklja.

Seveda bodo kovanci, ki so izdelani večinoma iz bakra, učinkovitejši, pišejo na strani Southern Living.

Še nekaj nasvetov, kako rezano cvetje ohraniti sveže dlje časa:

1. Vedno začnite rezati cvetne steble pod kotom s čistim nožem. Rože z mehkim pecljem, kot so tulipani, porežite ravno. Rez ponovite čez nekaj dni.

2. Uporabite popolnoma čisto in razkuženo vazo.

3. Vsak dan menjajte vodo za cvetje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.