Želite nehati kaditi? Ta zelišča vam lahko pomagajo

Navdih 13. Sep 202305:55
Kajenje
PROFIMEDIA

Velikokrat slišimo, da je za opustitev kajenja pomembna predvsem močna volja. A to včasih ni dovolj. Lahko pa pri odvajanju od kajenja pomagajo nekatere rastline in zelišča.

Na strani New Leaf Wellness so našteli 12 zelišč, ki vam lahko pomagajo pri opuščanju kajenja.

Lobelija: rastlina, v kateri najdemo snov (imenovano lobelin). Pomaga nadzorovati željo po nikotinu. Večinoma je na voljo v obliki tinktur. V prevelikih odmerkih so lahko sicer izvlečki lobelije tudi strupeni, zato se pred začetkom uporabe vedno posvetujte z zdravnikom.

Sladki koren: z rahlo sladkastim okusom pomiri željo po tem, da bi ponovno prižgali cigareto. Poleg tega pa sladki koren pomaga tudi pri ublažitvi tipičnega “kadilskega kašlja”. Z uživanjem pripravkov lahko poskrbite tudi za uravnavanje ravni kortizola v telesu, prav tako zmanjša utrujenost.

Šentjanževka: ima predvsem pomirjujoče učinke. Predvsem blaži stres, ki se velikokrat pojavi po zadnji prižgani cigareti.

Modra verbena: tudi ta rastlina je naravno pomirjevalo, pomaga tudi pri nespečnosti. Deluje tudi protivnetno in protibolečinsko.

Ginseng: ima poživitveni učinek in pomaga pri spopadanju s stresom ter odpravlja utrujenost.

Mačja meta: pomirja, sprošča in lajša glavobol ter nekatere prebavne motnje, kot sta driska in napenjanje. Sicer je to zelišče lahko koristno pri lajšanju prehladov in okužb bronhijev. Pravi odmerki lajšajo tudi trebušne krče in kašelj, prav tako pomaga pri nespečnosti, piše na strani New Leaf Wellnessa.

Ožepek: to zelišče je naravni čistilec sluzi v pljučih. Prav tako ima blagodejne učinke in zmanjšuje občutek tesnobe.

Materina dušica: gre za še eno vsestransko rastlino. Med drugim ima protivnetne lastnosti, stari Grki so jo celo priporočali nosečnicam za lajšanje stresa in tesnobe.

Oves: pri opuščanju kajenja pomagajo tudi zrna ovsa. Po pisanju omenjenega portala ima poživitvene učinke, saj odpravlja izčrpanost.

Poprova meta: sproščujoče deluje na mišice prebavnega sistema, zmanjšuje napihnjenost. Olje, ki ga zelišče vsebuje, pa deluje kot blag anestetik na želodčno steno in posledično blaži občutek slabosti. Lajša občutek tesnobe in napetosti.

Navadna čeladnica: je primerno zelišče za poparke, ki so koristni pri najrazličnejših tegobah. Pomembno vlogo je imelo v indijanskem tradicionalnem zdravilstvu, kjer so posušene liste in stebla uporabljali v čajih za zdravljenje tesnobe, stresa in nespečnosti.

Rdeči brest: je zelišče bogato s hranilnimi snovmi. Pomaga pri izločanju toksinov in lajša prebavne težave, ki se lahko včasih pojavijo kot stranski učinek pri opustitvi kajenja.

Ta zelišča vam lahko pomagajo pri opuščanju kajenja in vsako od njih ima nekatere prednosti. Kljub temu je treba upoštevati navodila za uporabo, zelišča pa je treba uporabljati v priporočljivih odmerkih.