Nenavadna tehnika, s katero so želeli odgnati napadalne orke

Magazin 20. Nov 202317:44 0 komentarjev
orka, orke, kiti ubijalci, čoln
Slika je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Mornarji in lastniki plovil, ki jih blizu Španije in Portugalske napadajo orke, so začeli preizkušati tudi nenavadne tehnike, s katerimi bi te pametne morske sesalce odvrnili od napadov oziroma, kot menijo nekateri, igre.

Potem ko orke že nekaj časa napadajo čolne blizu Španije in Portugalske, so mornarji začeli preizkušati različne taktike, da bi jih odvrnili od napadov, poroča Huffington Post.

Eden od bolj neortodoksnih nasvetov, ki je zaokrožil po spletu, svetuje, naj lastniki čolnov z uporabo podvodnih zvočnikov predvajajo težkometalno glasbo. Na spletu celo obstaja spisek heavy-metal glasbe “Metal For Orcas”, ki naj bi ga uporabili proti tem bistrim morskim sesalcem.

Vendar taktika očitno ne deluje. Florian Rutsch, kapitan katamarana, ki je prečkal Gibraltarsko ožino, je za The New York Times povedal, da je njegova posadka uporabila spisek in pesmi ter upala, da bo težkometalni rock plenilce odvrnil od napada. A metoda sploh ni delovala. Orke so se lotile krmila plovila in katamaran onesposobile. Vse člane posadke so na koncu rešili, španske oblasti pa so katamaran odvlekle nazaj na obalo, poroča New York Times.

Hrup bi škodoval tudi drugim morskim bitjem, svarijo znanstveniki

Nad “težkometalnim odvračanjem ork” pa znanstveniki niso navdušeni. Uporaba glasne glasbe kot poskusa odvračanja ima lahko negativne posledice in škoduje orkam skupaj z drugim oceanskim življenjem, je za Business Insider povedal Andrew Trites, direktor raziskovalne enote za morske sesalce na Univerzi Britanske Kolumbije. “Na začetku bi lahko predvajanje glasnih zvokov pod vodo morda prikrilo značilne zvoke jadrnic – toda na koncu bi jih kiti ujeli in jih uporabili za lažje iskanje plovil, ki jih predvajajo,” je dejal Trites.

Poleg tega pa bi glasba, ki bi bila dovolj glasna, da bi orke prisilila, da se obrnejo, orkam lahko povzročila bolečino in verjetno poškodovala njihov sluh, je še povedal Trites in dodal, da bi takšen hrup povzročal težave tudi drugim morskim bitjem. “Največja težava pri predvajanju kakršnekoli glasbe pod vodo je, da navsezadnje le še dodatno obremeni ocean s hrupom, kar ima lahko škodljive učinke na drugo morsko življenje,” je dejal Trites.

O bolj ali manj stalnih napadih ork na jadrnice in čolne na območju vzhodnega Atlantika poročajo že od leta 2020. Pri tem so orke popolnoma potopile vsaj tri plovila, o človeških žrtvah pa vsaj za zdaj ni poročil. Neki biolog je teoretiziral, da je napade začela samica orke, znana kot White Gladis, ki jo je morda poškodoval čoln. Po tej teoriji se je White Gladis v prisotnosti morskih plovil začela obnašati obrambno, druge orke pa so se njeni obrambi pridružile in se celo naučile napadati plovila. Drugi strokovnjaki so bolj naklonjeni drugačni razlagi: orke se s čolni samo poskušajo igrati.


BONUS VIDEO: Plamenci tokrat še bolj množično na naše soline