Janez Janša v odločitvi KPK prepoznava odstavljanje premierja Roberta Goloba

Slovenija 20. Nov 202313:41 52 komentarjev
Robert Golob in Janez Janša
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Medtem ko so se predstavniki koalicije na današnje sporočilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), da je na osnovi prijave nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar sprožena preiskava zoper predsednika vlade Roberta Goloba, odzvali z besedami, da je treba počakati na rezultate preiskave, je prvak SDS Janez Janša ocenil, da gre za odstavljanje premierja Goloba. KPK je že od samega začetka instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade, je dodal Janša.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je danes sporočila, da je obravnavana oseba, zoper katero so uvedli preiskavo na osnovi prijave nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, premier Robert Golob. Ta se je odzval z besedami, da bo “komisiji predstavil vsa relevantna dejstva in s tem ovrgel vse sume”.

Kako pa odločitev KPK komentirajo v koaliciji in opoziciji ter kakšne bi lahko bile po njihovi oceni posledice preiskave? V koalicijskih vrstah so redkobesedni. Predsednica Socialnih demokratov in podpredsednica vlade Tanja Fajon je poudarila, da gre za neodvisno preiskavo, ki da naj takšna tudi ostane. “Preiskava naj v miru poteka, ko bodo rezultati, jih bom komentirala,” je še dodala. Njen strankarski kolega, gospodarski minister Matjaž Han, pa je tudi na osnovi lastne izkušnje ocenil, da ni prijetno, ko se znajdeš v postopkih KPK. Je pa treba, kot je dejal, “vsako zadevo, ki jo izvede KPK, resno jemati”.

Tudi vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je pozval, da počakajo na izsledke preiskave. Potem pa bo treba “povleči zaključke te zgodbe”, je dodal. Očitke, ki jih je Tatjana Bobnar navedla zoper premierja, je ocenil kot zaskrbljujoče, a hkrati poudaril, da gre za zdaj samo za očitke in da ima tudi druga stran pravico, da pove svojo plat zgodbe.

Vodja poslancev Svobode Borut Sajovic pa je prepričan, da bodo vpleteni in pristojni organi zadeve pojasnili in razjasnili. “Pred zakonom smo in moramo biti vsi enaki,” je še dejal.

“To, kar se dogaja, je odstavljanje predsednika vlade Roberta Goloba,” pa je bil odločen prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. Po njegovi oceni je KPK že od “samega začetka instrument tistih, ki na levi strani postavljajo in odstavljajo vlade”. Janša sicer, kot je poudaril, ne trdi, da je s preiskavo zoper premierja Goloba karkoli narobe oziroma da njegovih ravnanj ni vredno preiskovati. Moti pa ga dejstvo, da je do prijave prišlo skoraj pred enim letom, KPK pa je preiskavo uvedla šele zdaj.

“Za nas je to znak, da bomo kmalu videli film, za katerega je Golob trdil, da ga nikoli ne bomo. Smo na pragu resne politične krize,” je dejal Janša. Spomnimo, da je Robert Golob v zadnjem času večkrat poudaril, da ne bo odstopil s čela vlade in da tega filma Janša ne bo videl.

Prvaka SDS današnja situacija spominja na leto 2011, ko je podpora vladi Boruta Pahorja začela padati in so se v ozadju začeli postopki za njegovo zamenjavo. “Situacija je pripeljala do predčasnih volitev,” je dejal Janša, ki pričakuje, da bo po padcu podpore Golobu in po uvedbi preiskave KPK NSi “mogoče celo prispevala podpise za uvedbo preiskovalne komisije, ki bo preiskovala sume nepravilnosti v Gen-I, na kar čakamo že od maja lani”.

Ostre Janševe navedbe o delovanju KPK je sicer mogoče razumeti tudi skozi prizmo njegovih lastnih izkušenj. Prav ugotovitve komisije za preprečevanje korupcije, ki jo je tedaj vodil Goran Klemenčič, so bile namreč (osrednji) razlog za padec druge Janševe vlade. Na začetku leta 2013 je KPK v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem takratnih predsednikov parlamentarnih strank ugotovila (kasneje je njene ugotovitve potrdila tudi KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca), da se je Janši premoženje glede na ugotovljene uradne vire dohodkov nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov. Iz takratne Janševe koalicije je najprej izstopila Državljanska lista, ki jo je vodil Gregor Virant, nato pa še Desus in SLS.

Ravnanje Janeza Janše je KPK vzela pod drobnogled tudi v času njegove tretje vlade. Tedaj je komisija ugotovila, da se je pri glasovanju o imenovanju neizvršnega direktorja upravnega odbora DUTB Francija Matoza znašel v nasprotju interesov in ravnal v nasprotju z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje