Neuradno: Znana modna veriga ženskih oblačil tudi v Sloveniji zapira trgovine

Magazin 08. Jun 202213:58 > 10. Jun 2022 14:27 0 komentarjev
City park
Tina Kosec/BOBO

Priljubljena blagovna veriga ženskih oblačil Orsay zaradi finančnih težav zapira trgovine v Nemčiji, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem in tudi v Sloveniji.

Modni velikan Orsay, ki ima več kot 720 trgovin po svetu in zaposluje čez 5.000 ljudi, bo v nekaj tednih zaprl številne poslovalnice na stari celini. Do konca junija bo zaprl vseh 197 trgovin v Nemčiji in 33 na Madžarskem, prav tako se modna znamka poslavlja s češkega in slovaškega trga. Orsay bo svoje poslovalnice zaprl tudi v Sloveniji, so za N1 neuradno potrdili v podjetju. Kdaj bodo trgovine zaprli, še ni znano. Se pa kot možen datum prav tako omenja 30. junij. Blagovna znamka, ki s trendovsko modo nagovarja dekleta in ženske, v Sloveniji deluje od leta 2013, po državi ima 31 trgovin in zaposluje približno 50 ljudi.

Po objavi članka smo iz virov v slovenski podružnici podjetja izvedeli, da uradne odločitve o zaprtju trgovin v Sloveniji še ni in da pogajanja za Slovenijo še potekajo. V podjetju menijo, da obstaja velika verjetnost, da trgovine v Sloveniji ostanejo, smo še izvedeli. V podjetju Ordislo, ki v Sloveniji zastopa Orsay, izjav do zaključka pogajanj ne dajejo.

Spopada se s finančnimi težavami

Nemška veriga modnih trgovin Orsay, ki je v lasti francoske skupine Mulliez, se že nekaj časa spoprijema s finančnimi težavami. V Nemčiji so matično družbo junija 2021 rešili pred stečajem s 33 milijoni evrov državnega posojila, a je do konca novembra nemški Orsay postal insolventen. Kot glavni razlog so v družbi omenjali koronavirus in manjše povpraševanje po počitniških oblačilih.

Orsay GmbH s sedežem v Baden-Württembergu je nemško podjetje za maloprodajo mode, ki ga je leta 1975 ustanovila francoska skupina Mulliez Group. Je glavno podjetje mednarodno znamke hitre mode Orsay. Specializiran je za modo za ženske, po svetu ima več kot 720 trgovin in zaposluje več kot 5.000 ljudi.

Tiskovni predstavnik podjetja za nemški trg Wolfgang Weber Tedi je pojasnil, da so marca sprejeli odločitev o zaprtju poslovalnic do 30. junija. Zaprli bodo 197 trgovin, delo bo izgubilo 1.200 ljudi. “Takrat smo sprejeli odločitev o prekinitvi poslovanja, obvestili smo zaposlene, najemodajalce in ponudnike storitev,” je povedal Weber Tedi za European Times. Kot mnoge druge modne verige je poslovanje Orsaya močno okrnila pandemija, vojna v Ukrajini pa je finančno nestabilnost podjetja le dodatno poglobila.

Orsay
PROFIMEDIA

Takrat so se v Nemčiji odločili za reorganizacijo mreže podružnic. “V okviru reorganizacije so predstavniki blagovne znamke pripravljali odločitev o nadaljevanju poslovanja. A se je začela vojna v Ukrajini in naši likvidnostni načrti so se bistveno poslabšali,” je še pojasnil tiskovni predstavnik. Weber Tedi je še dodal, da brez zunanje finančne pomoči Orsaya v trenutnih razmerah ne morejo rešiti.

Podobno se dogaja na Češkem in Slovaškem, kjer pa se lastniki že dogovarjajo o prodaji trgovin. 10. junija bodo poslovalnice zaprli tudi na Madžarskem, je v ponedeljek na svojih spletnih straneh sporočil Orsay.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!