Zakaj na priljubljenem slovenskem jezeru še vedno ni razglednega stolpa

Potovanja 17. Apr 202411:10 1 komentar
Razgledni stolp ob jezeru Jasna
Foto: Arhiv Turizem Kranjska Gora/Bogomir Košir

Jezero Jasna je eden izmed številnih čudovitih kotičkov Kranjske Gore. Nekaj let je na jezeru stal tudi razgledni stolp, ki pa ga zdaj ni več. Preverili smo, zakaj so ga odstranili in kaj na tem mestu načrtujejo.

Jezero Jasna v Kranjski Gori sestavlja dvoje medsebojno povezanih umetnih jezer ob sotočju potokov Velike in Male Pišnice. Jezero je izredno priljubljeno tako med tujimi kot domačimi turisti, ki se lahko okoli jezera sprehajajo ali pa si odpočijejo oči ob pogledu na Julijske Alpe v ozadju.

Leta 2015 so na jezeru postavili osem metrov visok razgledni stolp, izdelan iz lesa, ki so ga ljudje uporabljali tudi kot skakalnico. Do stolpa je vodil pomol. A ob obisku Jasne lahko opazimo, da stolpa ni več. Po šestih letih uporabe je bil namreč dotrajan, varnost obiskovalcev pa je bila tako ogrožena. Poleti 2021 so porezali stopnice in onemogočili, da bi se še kdo vzpel na stolp. Konstrukcija je ostala do lanske pomladi, nato pa so odstranili še to.

Kot so za N1 pojasnili na občini Kranjska Gora, so bili prepričani, da bodo lahko do lani poleti postavili nov razgledni stolp, saj so leta 2023 zagotovili potrebna sredstva v proračunu. A ugotovili so, da je bil stari stolp postavljen brez gradbenega dovoljenja. Začeli so postopke za pridobivanje dovoljenja, ki ga zdaj imajo, prav tako pa so že izbrali izvajalca. Ta mora stolp postaviti maja letos. Kot je dodala županja Henrika Zupan, je postavitev stolpa odvisna tudi od vremenskih razmer.

Jezero Jasna
Mesto, kjer je stal razgledni stolp. (Foto: N1)

Če bo torej šlo vse po načrtih, se bodo lahko obiskovalci že to poletje povzpeli na popolnoma nov (in varen) razgledni stolp.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje