S pandemijo se je spremenila tudi spolnost, so prepričani strokovnjaki

Magazin 06. Okt 202216:45
Spolnost
Profimedia

Epidemija novega koronavirusa je dodobra spremenila naša življenja - če lahko verjamemo strokovnjakom, je vplivala tudi na področje spolnosti.

Čeprav se morda zdi, da je bilo preživljanje časa doma za številne blagoslov, se je odnos do spolnosti v zadnjih dveh letih korenito spremenil. Poglejte si nekaj najbolj očitnih sprememb, ki so jih zaznale raziskave.

Socialna distanca in manjše število spolnih stikov

Zavoljo pandemije smo se bili ljudje prisiljeni fizično oddaljiti drug od drugega, da z nepotrebnimi stiki ne bi dodatno prispevali k širjenju virusa.

Temu primerno se je zmanjšalo tudi število spolnih srečanj, kar podpirajo raziskave z vsega sveta. Pregled leta 2022, ki ga je opravila šola za medicinske sestre na univerzi v Hongkongu, je na podlagi ankete prebivalcev Hongkonga zaključil, da se je drastično zmanjšalo število priložnostnih spolnih srečanj in uporaba aplikacij za zmenke.

spolnost
Profimedia

”Sexting”

Zaradi manjše priložnost za spoznavanje in zmenkarije so se ljudje usmerili k drugim načinom povezovanja. Rezultat je povečana uporaba sextinga, torej pošiljanja s spolnostjo povezanih podatkov drugemu (sporočila, slike, video …).

V študiji iz leta 2021 z naslovom Love in Quarantene: Sexting, Stress, and Coping During the COVID-19 Lockdown, objavljeni v akademski reviji Sexuality Research and Social Policy, so raziskovalci ocenili 1.929 odraslih v zgodnjih dvajsetih in ugotovili, da je bil prav sexting orodje za obvladovanje stresa v času virusne krize.

seks simbolika
Denis Sadiković/N1

Zmanjšanje spolne aktivnosti med pari

Četudi smo več časa preživeli za štirimi stenami domov in pogosteje srečevali svojo boljšo polovico, pa se zato spolna aktivnost ni nič bolj povečala, ravno nasprotno, zmanjšala se je. Tisti v predanem partnerstvu so po mnenju raziskovalcev doživeli celo upad spolne aktivnosti.

Študija iz leta 2020, objavljena v Journal of Medical Internet Research, je ugotovila, da je 22 % udeležencev študije poročalo o zmanjšani spolni želji, 41 % je opazilo manj pogoste spolne odnose in 31 % jih je poročalo o poslabšanju partnerskih odnosov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.