Sally Rooney zavrnila prevod najnovejšega romana v hebrejščino

Kultura 13. Okt. 202109:14 > 10:56
Delite:
Sally Rooney
Foto: PROFIMEDIA

Najnovejši roman milenijske pisateljice Sally Rooney iz političnih razlogov ne bo preveden v hebrejščino.

Priznana irska pisateljica, avtorica romanov Pogovori s prijatelji (Conversations with Friends) in Normalni ljudje (Normal People), je presenetila z odločitvijo, da njen tretji roman Lepi svet, kje si (Beautiful World, Where Are You) ne bo preveden v hebrejščino.

Razlog, da najnovejši roman Sally Rooney, ki je izšel septembra, (za zdaj) ne bo preveden v hebrejščino, je političen. Čeprav, kot je pojasnila pisateljica, bi ji bilo “v čast”, če bi bil roman dostopen hebrejsko govorečim, je odločitev sprejela v podporo globalnemu gibanju BDS (bojkot, dezinvesticije in sankcije), ki se bori proti “izraelskemu zatiranju Palestincev” in se zavzema za to, da bi Izrael spoštoval mednarodno pravo.

30-letna Sally Rooney je avtorica treh romanov, ki so kmalu po izidu postali mednarodne uspešnice in so izjemno priljubljeni predvsem med mlajšimi bralci. Medtem ko Rooney veliko piše o odnosih, prijateljskih in ljubezenskih, pa odraščanju, so nekaj posebnega tudi dialogi med glavnimi liki. Zapletajo se v filozofske razprave in pogovore o čustvih, pogovarjajo se v živo in prek spletne pošte. Po njenem drugem romanu Normalni ljudje, ki je izšel leta 2018, so posneli tudi serijo (produkcija Hulu in BBC).

Sally Rooney
Foto : PROFIMEDIA

Prisluhniti želi Palestincem

Pri utemeljevanju odločitve, zakaj se ni odločila za prevod, se je Rooney oprla na ugotovitve mednarodne organizacije Human Rights Watch, ki potrjuje, da je izraelski sistem rasne dominacije in segregacije usmerjen proti Palestincem, ekvivalenten apartheidu, kot ga definira mednarodno pravo.

Čeprav so tudi druge države odgovorne za grobe kršitve človekovih pravic, se Rooney, kot je povedala, “odziva na poziv palestinske civilne družbe, vključno z večjimi palestinskimi sindikati in pisateljskimi zvezami”. Kot je poudarila, si ne želi skleniti še ene pogodbe z izraelskim založniškim podjetjem Modan, ki se v javnosti ne ograjuje od apartheida in ne podpira pravic Palestincev.

Ob ponovni eskalaciji oboroženega konflikta med Izraelom in Palestinci v Gazi je maja v bran pravicam Palestincev stopilo več sto glasbenikov, med njimi so bili skupina Rage Against the Machine, Patti Smith in Roger Waters (Pink Floyd).

Komentari

Vaš komentar