Sokoli selci napadajo ljudi v središču Chicaga (VIDEO)

Magazin 06. Jun 202315:56 0 komentarjev
sokol selec, Chicago, ptič, ptica, ujeda
Foto: Chicago Peregrine Program/Facebook

V središču ameriškega velemesta živi več parov sokolov selcev. Zdaj imajo mladiče in so do njih zelo zaščitniški.

“Opozorilo! Pazite se sokolov! Lahko vas napadejo, da bi zaščitili svoje mladiče. Uberite drugo pot.”

Tabla s tem napisom je od petka postavljena v središču Chicaga, kjer so sokoli selci konec preteklega tedna napadli več mimoidočih, poroča več chicaških medijev.

Sokoli želijo samo zaščititi mladiče

V velemestu živi več parov sokolov selcev, ki veljajo za najhitrejše živali na svetu, saj lahko med strmoglavljenjem na plen ali sovražnika presežejo hitrost 300 kilometrov na uro. Eden od parov si je na okenski polici v sedmem nadstropju neke stolpnice v središču mesta spletel gnezdo in od tam napada pešce. Vendar imajo za to dober razlog, pravi Mary Hennen, vodja programa za zaščito chicaških sokolov.

“Te ptice ujede skušajo zgolj zaščititi mladiče pred morebitno grožnjo,” pojasni za spletno stran phys.org.

Kot pove, sokoli selci izležejo jajca na začetku aprila in jih približno en mesec valijo.

V času gnezdenja običajno nikogar ne motijo, ko pa se mladiči izležejo, postanejo zaščitniški. “Nekateri sokoli so bolj zaščitniški kot drugi,” pojasni. Te dni je posebej napadalna samica, ki so jo poimenovali Stormy. Napadla je več ljudi, pri tem je bil vsaj eden lažje poškodovan. Zdaj na morebitne zračne napade sokolov selcev mimoidoče opozarjajo table, medtem ko o odstranitvi ali odvzemu sokolov ne razmišljajo. Hennen razloži še, da gre pri večini napadov le za zastraševanje in ne za dejanski napad, s katerim bi ptice želele poškodovati človeka.

“Sokoli si samo želijo, da bi ljudje, ki hodijo okoli gnezda, odšli drugam,” pravi.

Sokole selce lahko občasno opazimo tudi v slovenskih mestih, kamor prihajajo lovit golobe, ki so njihov priljubljeni plen. V urbanih naseljih sicer ne gnezdijo. Pri nas so sokoli selci, tako kot vse ujede, zaščiteni. Že nekaj let pa naj bi, po podatkih DOPPS, njihova populacija pri nas naraščala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.