V Srbiji žensko napadle vrane: zakaj so te dni tako agresivne

Svet 15. Maj 202320:12 1 komentar
vrana
Jaka Vinsek/BOBO

Vrane, ene najinteligentnejših živali, so spomladi še posebej agresivne. Če menijo, da so ogroženi njihovi mladiči, lahko človeka tudi napadejo. Eden takšnih napadov se je v ponedeljek zgodil v Beogradu, o njih pogosto poročajo tudi iz sosednje Hrvaške.

Žensko so v Beogradu v ponedeljek zjutraj napadle vrane. 60-letnica je v napadu utrpela poškodbe glave. Oskrbeli so jo na kraju dogodka, nato pa odpeljali v beograjski urgentni center. Čeprav je utrpela lažje poškodbe, so z beograjske urgence opozorili, da napadi ptic vendarle niso nenevarni. Morebitne praske lahko namreč povzročijo okužbe, zato je poleg osnovne oskrbe včasih nujen tudi pregled bolnikov pri kirurgih ali zdravnikih specialistih.

“Večina napadov je lažna”

Maja, ko imajo mladiče, so vrane bolj napadalne. Kot je pred časom za Lovsko zvezo Slovenije pojasnil dr. Boštjan Pokorny z Visoke šole za varstvo okolja, konfliktne okoliščine nastajajo predvsem v času vzreje mladičev, od sredine maja do sredine junija. Dodal je, da je v Sloveniji večina napadov vran lažna, ko te le preletijo glave ljudi. “Praviloma vrane to počnejo v bližini gnezda in ko želijo zaščititi mladiče. Zares napadejo le izjemoma. Kar lahko storimo, je, da se čim bolj izogibamo lokacijam, kjer so vrane že bile agresivne, oziroma neposrednim bližinam gnezd,” je svetoval.

vrana
Urska Živulović/Bobo

Ko hodimo mimo dreves, drevoredov in večjih zelenih površin, kot so parki, moramo biti zato nanje pozorni in se jim izogniti, če je to le mogoče. Ko greste mimo mladiča, ki je morda padel iz gnezda, se zato ne ustavljajte, mahajte z rokami ali fotografirajte.

Težjih primerov napadov vran pri nas ni bilo, je poročal Dnevnik. Nekaj dogodkov so v preteklosti zaznali tudi v Ljubljani, ko je v bližini vrtca s krošnje padel vranji mladič. Tega je lovski inšpektor položil v zaboj, samica pa se je v njegovo glavo ali s kljunom ali kremplji zaletela s tako silo, da so mu rano morali zašiti. O napadih vran v Murski Soboti so pred dvema letoma poročali tudi na Sobotainfo.com.

Več napadov je bilo v sosednji Hrvaški. Pomembno je, da se na morebiten napad odzovemo čim bolj mirno, so zapisali na uradni spletni strani mesta Zagreb, saj vrana sama ne more povzročiti težjih poškodb. “Priporočljivo je, da pogledate v smeri vrane, ki jo opazite, saj si ne upa napasti, če jo aktivno opazujete. Če se zgodi napad, je pomembno, da ostanemo mirni, si zaščitimo glavo z rokami ali torbo in odidemo stran. Beg ali poskus obrambe med vožnjo s kolesom lahko hitro povzroči padec in poškodbo, zato se je takšni reakciji dobro izogniti in v primeru vožnje s kolesom stopiti s kolesa,” svetujejo zagrebške mestne oblasti.

Prav zaradi padcev, ki jih je povzročil paničen odziv na napad vran, so na Hrvaškem leta 2021 poročali o hujših poškodbah. Po pisanju Dnevnika so zagrebški zdravniki poročali tudi o zlomljeni hrbtenici, kolenu in roki ter zvinu gležnja.

Ko se gnezditveno obdobje konča, se umirijo in niso več nevarne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje