Ste v partnerskem odnosu in fantazirate o seksu z neznancem?

Magazin 07. Apr 202212:45 0 komentarjev
spolnost
Profimedia

Se vaše misli pogosto ustavijo pri privlačnem neznancu, sosedu, sodelavcu ali celo bivšem partnerju in vas domišljija hitro popelje še naprej – kar naenkrat fantazirate o popolnem seksu z njim ali z njo? Kaj o takšnih spolnih fantazijah pravi nedavna študija? Pozitivno ali negativno vplivajo na partnerski odnos? Preverite ...

Z nedavno študijo, ki so jo objavili v zadnji številki znanstvene publikacije Seksualna in partnerska terapija (angl. Sexual and Relationship Therapy ) je dr. Rainville s sodelavci želel raziskati, kako fantazije o spolnih odnosih z neznanci, ki nas privlačijo, vplivajo na sedanje razmerje. Zanimalo jih je predvsem, ali takšne fantazije lahko negativno ali pozitivno vplivajo na razmerje.

Raziskavo so naredili na vzorcu 1109 posameznikov, starih od 21 do 68 let, živečih v Ameriki, ki so bili v času študije v resnem partnerskem odnosu. Avtor raziskave je opravil pogovore z vsemi udeleženci. Zanimalo ga je predvsem, kakšna čustva gojijo do sedanjega partnerja, kako so zadovoljni v spolnosti in o spolnih fantazijah z drugimi posamezniki (neznanci, sodelavci, bivšim partnerjem …).

Čustveno zadovoljstvo so merili z vprašanji, kako doživljajo svojega partnerja, s katerim so v resnem razmerju: partnerja doživljajo kot vznemirljivega, privlačnega, senzitivnega, romantičnega, z bujno spolno domišljijo in spretnega v spolnosti. Lastnosti so merili s tremi stopnjami: 0 – ne drži, 1 – delno drži, 2 – drži.

Prav tako so udeležence spraševali, ali so kdaj, v času trajanja sedanjega odnosa, sanjali o spolnosti s svojim nadrejenim ali sodelavcem na delovnem mestu, z bivšim partnerjem, s prijateljem, z mlajšim partnerjem, s starejšo osebo od sebe ali neznancem. Avtorji raziskave so največ pozornosti namenili sanjarjenju o spolnosti z neznancem ali bivšim partnerjem. Na koncu študije pa so jih vprašali še, kako zadovoljni so s spolnostjo v trenutnem razmerju. Odgovarjali so z oceno od 1 do 5.

Profimedia

Kaj so pokazali rezultati študije?

Rezultati študije so pokazali zanimive zaključke. Pri posameznikih, ki so poročali o manjšem spolnem zadovoljstvu v trenutnem partnerskem odnosu in o pogostejših spolnih fantazijah z neznanci ali bivšimi partnerji, so avtorji študije izmerili večjo čustveno predanost sedanjemu partnerju v primerjavi s tistimi, ki niso sanjarili o spolnosti z drugimi ali fantazirali o popolnem odnosu z neznancem. Prav tako naj bi bili čustveno manj predani posamezniki, ki so sanjarili o popolnem odnosu z neznancem in so hkrati poročali tudi o velikem zadovoljstvu v spolnosti s sedanjim partnerjem, v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli fantazirali o seksu z neznancem. Avtorji študije na koncu podajo zaključek, da so seksualne fantazije o spolnosti z neznancem ali bivšim partnerjem lahko spodbuda za tiste, ki so v predanem partnerskem odnosu, a so v spolnosti manj zadovoljni. Za tiste, ki v trenutnem razmerju doživljajo veliko seksualno zadovoljstvo, pa fantazije o drugih lahko slabo vplivajo na sedanji odnos.

Članek je informativne narave. V primeru težav se posvetujte z ustreznim strokovnjakom.

VIR: https://www.psychologytoday.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.