”Strupeni” odnosi: morda tako prijateljstvo gojite tudi sami

Magazin 28. Okt 202111:47
prijateljstvo
Profimedia

Kdaj prijateljstvo postane toksično?

Morda sploh niste zaznali, da prijateljstvo z določeno osebo ni več to, kar je bilo nekoč. Ali pa se tega zavedate in vseeno vztrajate. Zakaj? Razlogov je na tisoče in resnico poznate samo vi. Pogosto toksičnega odnosa ne zaključimo, ker osebo poznamo več let in imamo veliko spominov, ki nas vežejo nanjo. Ali pa se navadimo prijateljevih zahtev in poskušamo ustrezati. Lahko mislimo, da ne bomo dobri prijatelji, če ne ugodimo čisto vsaki prošnji …

Jasno je, da ”strupeno” prijateljstvo ne bo naredilo nič dobrega za vas, in če želite poskrbeti zase, bi morali odnos pustiti za seboj. Takšni pa so znaki, da vajino prijateljstvo ne predstavlja več zdravega in enakovrednega odnosa za oba:

V ospredju je samo ena oseba

In to niste vi, temveč vaš prijatelj. Poslušate o njegovih težavah, pomagate iskati rešitve, pomagate zdraviti njegovo strto srce, poslušate in upoštevate njegove predloge … Kdaj pa bo čas, da ste v ospredju vi ter vsi uspehi in težave, s katerimi se spopadate? Kdaj se bosta srečala zaradi vas – morda samo zato, ker potrebujete ramo za jokanje ali želite proslaviti zmago?

Očitno se je vaša vloga v tem prijateljstvu spremenila: zdaj ste tu, da strežete prijatelju in zanemarite svoje potrebe. Pravo prijateljstvo ni videti tako in tega se dobro zavedate.

Ne morete se zanesti na njegov nasvet

Življenje je lahko prekleto zapleteno … In v takšnih trenutkih vsi potrebujemo prijatelje, ki nam bodo pomagali razčistiti določene stvari. A v trenutku, ko prijatelja prosite za nasvet, to dejanje obžalujete. Toksičen prijatelj ne bo poslušal in ne bo prav nič sočuten … Nasvet pa je bolj namenjen temu, da sebe postavi v boljšo luč.

Toksičen prijatelj bo tudi pogosto vztrajal pri dragi in nepraktični rešitvi. In vi imate občutek, da se morate strinjati, čeprav gre za povsem nerealistično rešitev.

Vtika se v vse vaše odločitve

Seveda se vam zdi pomembno, kaj si o določeni odločitvi misli prijatelj, a prej ste vedno dobili nasvet in mnenje, zdaj pa se zdi, da prijatelj določi, kaj morate storiti. Ne da vam možnosti izbire in grozi, da vam ne bo nudil podpore, če se odločite drugače. Dobivate tudi nasvete, za katere niste prosili in ki so pravzaprav napotki, kako morate živeti, se vesti v službi, kaj narediti v ljubezni …

Prijatelj bi vam moral stati ob strani, vas spodbujati in usmeriti na pravo pot, če zaidete. Nikakor pa to ni nekdo, ki bi se odločal namesto vas.

Razmišljate, zakaj sta sploh prijatelja

Nekoč sta bila nerazdružljiva. Danes … No, občutek imate, da prihajata z različnih planetov. Prioritete v življenju se spreminjajo, vaše prijateljstvo – ne tako zelo.

Čeprav imata skupno zgodovino, to ne pomeni, da morata imeti tudi prihodnost. Niste odgovorni za srečo te osebe in ne glede na to, kako močno si želite, te osebe ne boste mogli spremeniti. Torej, ali morate sprejeti ”novo” osebnost prijatelja ali pa se umakniti.

Komentari

Vaš komentar