V Benetkah obiščite enega najboljših malih muzejev na svetu – Peggy Guggenheim

Magazin 01. Okt 202207:00
Peggy Guggenheim Collection art gallery
Profimedia

Benetke so muzej in umetnina že same po sebi, a včasih mora človek kakšno minuto svojega časa pokloniti tudi pravi umetnosti. Slavni beneški muzej je odlična izbira tudi za tiste, ki niso veliki ljubitelji umetnosti, saj si lahko zbirko ogledate v dobre pol ure in v tem kratkem času vidite dela nekaterih največjih mojstrov v zgodovini umetnosti. Iz muzeja je tudi čudovit pogled na beneške kanale, posedate lahko tudi na klopcah na muzejskem vrtu, zato vam ne bo žal nit enega evra, ki ga boste dali za vstopnico.

V muzeju Peggy Guggenheim je osebna umetniška kolekcija Američanke Peggy Guggenheim (1898-1979), bivše žene umetnika Maxa Ernesta in nečakinje rudarskega magnata Solomona R. Guggenheima, ki je bila za časa svojega življenja velike podpornica umetnosti. Slike in kipi v muzeju so v večji meri dela ameriških modernistov in italijanskih futuristov, ki so ustvarjali v kubističnem, nadrealističnem ter abstraktno ekspresionističnem slogu.

Med drugimi si lahko ogledate dela umetnikov, kot so Pablo Picasso, Salvadore Dali, Paul Klee, Vasilij Kandinski, Jean Miro, Amedeo Modigliani, Rene Magritte, Constantin Brancusi, Jackson Pollock, Alberto Giacometti, Marcel Duchamp, Jean Metzinger, Piet Mondrian …

Muzej je v čudoviti palači iz 18. stoletja, imenovani Venier dei Leoni, ob južni obali kanala Grande na pol poti med Akademskim mostom in baziliko svete Marije Zdrave.

Muzej, katerega direktorica je od leta 2017 vnukinja Peggy Guggenheim Karole Vail, je odprt vsak dan razen torka med 10. in 18. uro. Karta za muzej, ki jo lahko kupite tudi po spletu, je za odrasle znosnih 16 evrov, za otroka od 9 do 16 let plačate 9 evrov, za mlajše od 9 let pa je vstop prost. Muzej ima tudi izjemen notranji vrt, okrašen s kipi in barom, kjer lahko popijete kavo v edinstvenem umetniškem okolju, ter teraso ob kanalu, ki ponuja očarljiv pogled na glavno vodno pot v Benetkah.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.