Načrti za potniške kapsule s hitrostjo do 1.078 kilometrov na uro

Magazin 28. Avg 202110:00 0 komentarjev
Virgin Hyperloop kapsula
Virgin Hyperloop

Ameriško podjetje za transportno tehnologijo Virgin Hyperloop je objavilo nov video, ki prikazuje načrte podjetja za transportni sistem, za katerega pravi, da bo potnikom omogočil potovanje v kapsuli v skoraj vakuumski cevi. Kapsule bodo dosegle hitrost do 1.078 kilometrov na uro.

V podjetju Virgin Hyperloop trdijo, da bo sistem postavil nove standarde za potovanja v 21. stoletju in ljudem omogočil potovanje med mesti v zgolj nekaj minutah. V videu, ki so ga objavili na Twitterju, so vidne potniške kapsule v cevi, v kateri se vzdržuje skoraj vakuumsko okolje.

S skoraj popolno odpravo aerodinamičnega upora lahko akumulatorske kapsule dosežejo hitrost do 1.078 km/h, pri tem pa se porabi zelo malo energije, navajajo v podjetju.

 

V nasprotju z vlaki, ki imajo fizično povezane vagone, bodo kapsule potovale v konvojih, kar pomeni, da se lahko odpravijo na različne destinacije, so pojasnili. Kapsule se lahko odcepijo od konvoja na podoben način kot avtomobil, ki zapušča avtocesto na določenem izhodu, sistem pa bi lahko prevažal “več deset tisoč potnikov na uro v eno smer”.

Podjetje je novembra lani opravilo prvi test s potniki. Do takrat je bilo izvedenih več kot 400 testov brez potnikov. Med preizkusom je kapsula dosegla le 160 km/h, so sporočili iz podjetja. A to razlagajo z dolžino proge – v njihovem primeru je to 500 metrov – kar omejuje hitrost, ki jo lahko dosežejo kapsule.

Po mnenju Marcela Blumenfelda, strokovnjaka za inovacije na Birminghamskem centru za železniške raziskave in izobraževanje v Angliji, podjetje čaka še veliko dela do razvoja sistema, ki bi deloval tako, kot je prikazano v videu. “Za zdaj to ni izvedljivo,” je Blumenfeld dejal za CNN v sredo. “Še vedno ne vemo, kdaj bo.”

Toda Blumenfeld poudarja, da ljudje še nekaj dni pred prvim poletom bratov Wright prav tako niso verjeli, da se bo človek kdaj dvignil v nebo.

Verjame, da bo tehnologija hyperloop začela delovati v naslednjih nekaj desetletjih, vendar se morajo podjetja odločiti, kakšen transportni sistem poskušajo razviti.

“Mogoče morajo tisti, ki se ukvarjajo s tehnologijo hyperloop, razumeti, kje so na trgu,” je dejal Blumenfeld in pojasnil, da je treba kompromis narediti med zmogljivostjo, hitrostjo in izkušnjami potnikov, da bi lahko tekmovali s potovanjem z letalom ali hitro železnico.

“Nekomu bo na koncu uspelo,” je dejal. “Tudi sam sem kot futurist precej optimističen.”

Virgin Hyperloop ni edino podjetje, ki razvija to tehnologijo. Izvršni direktor SpaceXa in Tesle Elon Musk je že leta 2013 najavil koncept sistema hyperloop.