Zakaj prepogosto pranje perila ni priporočljivo

Magazin 25. Sep 202115:00
pranje perila
Profimedia

Vsi se bolje počutimo v sveže opranih in dišečih oblačilih, a njihovo prepogosto pranje iz več razlogov ni priporočljivo. Tu je nekaj nasvetov, kako pogosto naj peremo perilo in kako lahko brez pranja poskrbimo za svežino oblačil.

Priznana modna oblikovalka Stella McCartney, ki je znana po trajnostnih načelih, ki jih upošteva tudi pri oblikovanju lastne modne znamke, je že pred leti v intervjuju za Observer dejala, da nikoli ne pere svojih kostimov in jih ne nosi v čistilnico. Pri tem je dodala, da bi morali vsa oblačila prati kar se da redko. Večina ljudi je namreč prepričanih, da bi morali oblačilo oprati po vsakem nošenju, a je to po mnenju etičnih in trajnostnih zagovornikov povsem nepotrebno.

Pogosto pranje oblačil ni le potratno dejanje, saj se pri pranju porabijo velike količine vode in energije ter je za okolje škodljiva večina detergentov, temveč se s pranjem počasi uničuje tudi oblačilo. Postopno se tanjša njegova tkanina in izpira barva. Pralni prašek, drgnjenje in ožemanje znatno poškodujejo oblačila, zato je bolje čistiti posamezne madeže in oblačila zračiti.

pranje perila
Profimedia

Ročno čiščenje oblačil

Posamezne madeže lahko odstranite že z vlažilnim robčkom, vonja pa se znebite tako, da oblačilo poškropite z mešanico alkohola in eteričnega olja ter ga čez noč pustite obešenega na zraku. S takšnim ravnanjem oz. postopkom lahko oblačilo oblečete tudi desetkrat, preden ga bo treba oprati. Še zlasti pri hlačah in džinsu velja, da naj jih ne bi prali prepogosto.

Ko je oblačilo treba oprati, bodite pozorni na navodila na etiketi, izogibajte se sušenju v sušilnem stroju, saj ta vpliva na kakovost in življenjsko dobo oblačila.

pranje perila
Profimedia

Kako pogosto naj peremo določena oblačila?

Proizvajalci kakovostnega džinsa priporočajo, da njihovih izdelkov sploh ne peremo v pralnem stroju. Tako ravnanje džinsu namreč daje značaj. Čeprav slednje drži, pa je pranje vseeno priporočljivo, ko je džins resnično umazan, saj se po mnenju proizvajalcev detergentov le tako lahko znebimo bakterij v tkanini.

Brisače je treba prati nekoliko pogosteje. Kopalne brisače lahko peremo enkrat tedensko, kar je dobro razmerje med varčnostjo in čistostjo. Brisače za roke se lahko perejo še nekoliko pogosteje – na vsake dva ali tri dni, saj jih tudi uporabljamo bolj pogosto. Brisače, s katerimi brišemo obraz, pa je priporočljivo oprati po vsakokratni uporabi zaradi preprečevanja prenosa bakterij na obraz.

Kaj pa posteljnina? Po priporočilih jo je treba oprati enkrat tedensko ali največ enkrat na dva tedna. Razlog se skriva v odmrlih kožnih celicah, ki so očesu nevidne, a lahko privabijo zelo škodljive pršice. V primeru bolezni se priporoča menjava posteljnine na vsaka dva dni, opere pa naj se pri 40 stopinjah.

Komentari

Vaš komentar