Zdravnica je ves teden jedla buče: kaj se je zgodilo

Magazin 30. Sep 202310:47 0 komentarjev
jedilna buča, jedilne buče
PROFIMEDIA

Jesen nam ponuja priložnost za uživanje v njenih darovih. Zdravnica iz ZDA je en teden vsak dan uživala buče in poročala, kako je to vplivalo na njeno počutje.

Družinska zdravnica Patricia Varacalo in nutricionistka Lisa Reitz iz klinike Cleveland sta objavili rezultate poskusa, v katerem je zdravnica en teden uživala buče, poroča N1 Zagreb.

Dr. Varacalo je buče pripravljala na različne načine. Vključila jih je v smutije, med obroki je grizljala bučna semena, jih dodajala solatam, iz buč je pripravila omake ali pire, ki mu je včasih dodala sadje in druga semena ali med.

Prehranska vrednost jedilnih buč

Kot pojasnjuje Lisa Reitz, je jedilna buča prava zakladnica dobrot. “Je nizkokalorična in zelo dober vir vlaknin. Skodelica (približno 2 dl) naribanega bučnega mesa ima 50 kalorij in tri grame vlaknin.” Po njenih besedah so buče tudi izvrsten vir vitamina A, C in kalija.

Raziskava iz leta 2022 je pokazala, da uživanje jedilnih buč pomaga pri moški plodnosti, zdravljenju povečane prostate in celjenju ran, buče pa delujejo tudi protimikrobno, protivnetno in imajo vrsto antioksidantov.

“Buče pa skrivajo še en zaklad,” pravi Reitz. “Semena so prehransko izjemno bogata, ker so dober vir beljakovin, vlaknin in mineralov.”

Boljša prebava

Ena od neposrednih koristi, ki jih je v poskusu opazila zdravnica, je bila boljša prebava.

To je po besedah Reitz posledica uživanja vlaknin, ki jih vsebujejo jedilne buče. “Prehrana, bogata z vlakninami, pomaga pri pravilnem delovanju črevesja. Skodelica naribanega mesa jedilne buče pomeni približno 10 odstotkov priporočene dnevne količine zaužitih vlaknin.”

Lepša koža

Kot zapiše Varacalo v svojem blogu, je bila njena koža po enotedenskem vsakodnevnem uživanju jedilne buče in bučnic svetlejša, njen ten pa enakomernejši.

Reitz pojasnjuje: “Oranžno barvo jedilni buči daje betakaroten, antioksidant, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Ta pa igra pomembno vlogo pri vzdrževanju zdrave kože.” Vitamin A je sicer drugo ime za retinol, za katerega mnogo dermatologov trdi, da vzdržuje mladostno kožo in pospešuje obnovo kožnih celic.

Boljši spanec

Varacalo je poročala tudi, da je v času poskusa vsak dan bolje spala.

Bi lahko buče pripomogle k temu učinku? Reitz pojasni: “Bučna semena vsebujejo triptofan in tirozin, ki sta predhodnika serotonina in dopamina, hormonov, ki imata pomembno vlogo pri tesnobi in stresu.” To po njenem mnenju pojasnjuje učinek boljšega spanja.

Je pogosto uživanje jedilne buče varno? Kako jo je najbolje pripraviti?

“Za večino ljudi vsakodnevno uživanje buč ne predstavlja nevarnosti,” pravi Reitz. “Bi pa opozorila na previdnost tistih, ki imajo težave z ledvicami, zaradi kalija, ki ga jedilne buče vsebujejo.”

Kar zadeva najboljše metode za pripravo buče, Reitz svetuje kuhanje na pari, pečenje ali pripravo v mikrovalovni pečici. “Bučni pire lahko dodate ovsenim kosmičem, smutijem, ga uporabite kot nadev v palačinkah ali dodate mafinom, testeninam, juham,” doda. Kuhano bučo lahko v hladilniku v neprodušno zaprti posodi hranite do pet dni, bučni pire pa lahko tudi zamrznete.