Ženska, ki je tožila Tinder in postala milijarderka

Magazin 18. Jan 202315:10 2 komentarja
Whitney Wolfe
PROFIMEDIA

Ustanoviteljica aplikacije za zmenke Bumble Whitney Wolfe Herd je ena najbogatejših žensk na svetu.

Ko je leta 2014 lansirala aplikacijo, osredotočeno na ženske – na kateri morajo tiste, ki iščejo partnerja, narediti prvi korak – so mnogi dvomili, da ji bo uspelo. Toda vizija Whitney Wolf Herd – da bo aplikacija dejansko opolnomočila ženske, da se same odločajo – se je uresničila. Bumble je postal blagovna znamka in je danes veliko več kot le aplikacija za zmenke, piše Zadovoljna.rs.

Zaradi uspeha z Bumblom je postala znana kot Kill Bill s tehnološkega sveta – ženska v rumenem, ki se maščuje, potem ko so jo moški skušali uničiti. Večina teh zgodb se je osredotočala na njene pretekle izkušnje, ko je skupaj s partnerjem soustanovila Tinder. Takrat naj bi jo prav njen partner, ki je bil hkrati direktor, nadlegoval. Zaradi vseh preživetih muk je na koncu odšla s Tinderja in vodilne tožila zaradi spolnega nadlegovanja. Trdila je, da so jo žalili in jo označili za “lažnivko in vlačugo”, ko sta se z Justinom leta 2013 razšla.

Nekdanji zaposleni v Tinderju je pričal, da so Whitney govorili, naj “utihne”, in jo prisilili, da jim prinaša zajtrk. Drugi vir je povedal, da je nekdo Whitney pljunil na Tinderjevi zabavi. Nadlegovanje se je le še stopnjevalo in na neki točki je imela Whitney vsega dovolj. Leta 2014 je pustila službo in se odločila začeti lastno start up avanturo. Tako se je rodil Bumble.

O motivaciji za ustvarjanje aplikacije za zmenke, ki je namenjena predvsem ženskam, je Whitney dejala: “Iskreno, moje ambicije izhajajo iz nasilnih razmerij.” Ne samo da so jo nekdanji sodelavci iz Tinderja nadlegovali, ampak je bila med srednjo šolo in fakulteto tudi v disfunkcionalnih razmerjih, ki so vključevala nasilje.

Ugotovila je, da je takšna strupena dinamika pogosta v vsakem družbenem okolju, ne glede na geografijo, kulturo ali funkcijo.

“Nikoli nisem imela tako zdravih odnosov z moškimi, dokler nisem ustvarila te aplikacije. Ustvarila sem ekosistem zdravih odnosov z moškimi v svojem življenju,” je dejala.

Njena poslovna ideja je po vseh kazalnikih zelo uspešna. Do trenutka, ko je Bumble februarja 2021 prišel na borzo, je omogočil 8,6 milijarde povezav med desetinami milijonov uporabnikov v 237 državah od leta 2014, danes pa je ocenjen na skoraj tri milijarde dolarjev. Whitney je pri 31 letih postala milijarderka.

Whitney Wolfe
PROFIMEDIA

Whitney Wolfe Herd ima kot izvršna direktorica in ena najbogatejših žensk na svetu veliko odgovornost. Hkrati je ponosna na vzpone in padce, ki jih je doživela, odkar je pred leti tožila nekdanjega delodajalca.

“Mesece sem se borila proti grdim občutkom, kot da so ‘vtisnjeni na čelo’. Padla sem v globoko depresijo. Trpela sem za nespečnostjo in preveč pila v šibkem poskusu, da bi ublažila bolečino in strah, ki sem ju doživljala,” je zapisala v kolumni za Harper’s Bazaar.

Sčasoma je zagledala luč na koncu tunela. Takrat se je odločila, da mora nekaj spremeniti in zgraditi boljšo prihodnost za ženske.

“Ta želja, da naredim nekaj, kar bo spremenilo stvari, mi je pomagala, da sem se postavila na noge,” je dejala.

Whitney bi lahko zlahka zapustila industrijo, potem ko je zapustila Tinder, zlasti po poravnavi v višini enega milijona dolarjev. Vedela pa je, da to ni dovolj, morala je narediti nekaj novega in denar vložiti, da bo spremenila življenja drugih žensk.

Medtem se je poročila s teksaškim naftnim magnatom, ki je po očetu podedoval posel. Ko je leta 2019 rodila njunega prvega otroka, je podjetje Bumble naredila za sijajen primer starševskih pravic, saj novopečenim mamicam deli velikodušne bonuse, te imajo plačano porodniško in fleksibilni delovni čas, piše Zadovoljna.rs.

Whitney Wolfe Herd
PROFIMEDIA

Bumble je rezultat izjemno predane ekipe, ki je trdo delala, da bi pokazala, da ženske lahko naredijo prvi korak oziroma ga morajo in ga bodo naredile. “Ko so odnosi boljši za ženske, so boljši za vse,” je zapisala na Instagramu.

Vir: Zadovoljna.rs

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje