Znanstveniki v vesolju odkrili velikanski vprašaj

Magazin 15. Avg 202305:47 1 komentar
vprašaj, vesolje, galaksija, astronomija, teleskop James Webb
FLICKR COM/JAMES WEBB TELESCOPE/NASA/ESA

Pri podrobnem pregledu ene od fotografij, ki jih je posnel vesoljski teleskop James Webb, so astronomi odkrili objekt, ki je nadvse podoben vprašaju.

Kot poroča CNN, so “vesoljski vprašaj” odkrili na fotografiji, objavljeni konec julija, ki v originalu predstavlja dve nastajajoči zvezdi, imenovani Herbig-Haro 46/47, okoli 1.470 svetlobnih let daleč v ozvezdju Vela v naši galaksiji.

vprašaj, vesolje, galaksija, astronomija, teleskop James Webb
FLICKR COM/JAMES WEBB TELESCOPE/NASA/ESA

Objekt, ki močno spominja na vprašaj, so sicer znanstveniki opazovali in proučevali z vesoljskimi in zemeljskimi teleskopi že od petdesetih let prejšnjega stoletja, vendar je šele občutljivi teleskop James Webb omogočil najvišjo ločljivost in najbolj podrobno sliko objekta doslej.

“Prva stvar, ki jo lahko izključite, je, da gre za zvezdo v Rimski cesti,” je dejal Matt Caplan, docent za fiziko na državni univerzi Illinois. “Zvezde imajo običajno nekakšne roglje, ki nastanejo zaradi uklona svetlobe od robov ogledal in opornikov teleskopa, ki podpirajo kamero na sredini. … Običajno vidimo šest ali osem teh rogljev, če pogledate natančno,” je dodal.

Webb Snaps Highly Detailed Infrared Image of Actively Forming Stars

Astronomi, ki objekt še preučujejo, domnevajo, da gre za združitev dveh galaksij, ki sta verjetno oddaljeni na milijarde svetlobnih let, torej veliko dlje od Herbig-Haro 46/47.

Christopher Britt iz urada za ozaveščanje javnosti pri Space Telescope Science, ki upravlja znanstvene dejavnosti teleskopa Webb, je to domnevo razložil takole: “Obstaja veliko, veliko galaksij zunaj naše Mlečne ceste. Gre za nekaj, kar precej pogosto vidimo. Galaksije rastejo in se razvijajo skozi čas in včasih trčijo s svojimi bližnjimi sosedami. In ko se to zgodi, se lahko ukrivijo v množico različnih oblik – očitno tudi v obliko vprašaja.”

Da bi to tezo potrdili, bi bilo potrebno še več raziskav in podatkov, ki bi razkrili podrobnosti, vendar Matt Caplan dvomi, da se bodo tega lotili samo zaradi nenavadne oblike vesoljskega objekta. “Tega ne bo nihče naredil, ker bi to v veliki meri bilo podobno raziskovanju ‘piščančje zadnjice, ki jo je odkril neki kmet in ki spominja na Georgea Washingtona’,” je dejal Caplan. “Seveda bi tudi to raziskavo lahko naredili, vendar bi morali biti za kaj takega veliko bolj motivirani,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje