Akademiki Simonitiju: Umetnost za razcvet potrebuje avtonomijo

Kultura 26. Maj 202110:42 > 27. Sep 2021 12:50 0 komentarjev
Minister za kulturo Vasko Simoniti
BOBO

"Ta odpoved stroko skrbi zaradi popolnega odvzema avtonomije kuratorski praksi, še bolj pa zaradi zavrnitve del slovenskih umetnic in umetnikov – ter celotne razstave – brez soglasja umetnic in umetnikov, kustosa ali galerije," so v pismu, naslovljenem na kulturnega ministra Vaska Simonitija, zapisali zaposleni in sodelavci Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Potem ko je minister za kulturo Vasko Simoniti razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, so se odzvali na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO). V javno objavljenem pismu so izrazili zaskrbljenost nad odpovedjo razstave slovenskih umetnic in umetnikov.

Ob odpovedi razstave oškodovani

“Ta odpoved stroko skrbi zaradi popolnega odvzema avtonomije kuratorski praksi, še bolj pa zaradi zavrnitve del slovenskih umetnic in umetnikov – ter celotne razstave – brez soglasja umetnic in umetnikov, kustosa ali galerije. Umetnost na Slovenskem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani izjemno cenimo, zato izražamo nelagodje in nestrinjanje ob zavrnitvi pomembnih umetniških del in razstave kot celote,” so poudarili.

Vasko Simoniti, razstava, Evropski parlament
Borut Zivulovic/BOBO

Dodali so, da so umetnice in umetniki, katerih dela so del zbirke Evropskega parlamenta, in tudi tisti, ki so bili za razstavo dodatno izbrani, nekdanji in sedanji profesorji na UL ALUO ter alumni akademije, člani SAZU, predstavnice in predstavniki Slovenije na beneškem in drugih bienalih. “Vsi so ob odpovedi razstave oškodovani. Ker gre tudi za žive, delujoče umetnice in umetnike ter za pomembna umetniška dela, z vso strokovnostjo menimo, da odnos, pri katerem se z umetniškimi deli ravna na tak način, ne sodi v skupno kulturno dobro, h kateremu težimo na UL ALUO,” so navedli.

S tem dopisom so izrazili vso strokovno podporo Koroški galeriji likovnih umetnosti (KGLU), kustosu razstave, v katerega delo je bilo, kot so pojasnili, grobo poseženo, ter predvsem vsem zavrnjenim vrhunskim slovenskim umetnicam in umetnikom ter njihovim delom. “Glede na to, da je način izvedbe razstav v Evropskem parlamentu z vključevanjem del iz njegove zbirke nekaj običajnega, dela iz zbirke, ki bi bila del razstave, pa so dela slovenskih avtorjev in avtoric, ki sodijo v sam vrh slovenske moderne in sodobne umetnosti, odpoved sproža strokovne pomisleke,” so še dodali.

Umetnost za razcvet potrebuje avtonomijo

Kot so še izpostavili, posegi v avtonomijo vizualnih praks, kakršen je tokratni poseg z odpovedjo omenjene razstave, postajajo praksa delovanja ministrstva za kulturo, ki pa s tem škodi stroki s področja vizualne umetnosti in razvoju umetnosti na Slovenskem.

“UL ALUO, ustanova z dolgoletno prakso izobraževanja vizualnih umetnic in umetnikov ter uspešnim delovanjem v slovenskem, pa tudi mednarodnem svetu umetnosti, ob dobrem poznavanju obeh z vso strokovnostjo – ter ob podpori stališč Adorna – trdi, da umetnost za svoj razcvet kar najbolj potrebuje avtonomijo. Od ministrstva za kulturo pričakujemo, da ji bo to na vsakem koraku tudi omogočalo,” so še izrazili. Pod pismo so se podpisali zaposleni in sodelavci UL ALUO, katerih celoten seznam je dostopen na spletni strani.

Evropski parlament v sodelovanju z organi nacionalnih vlad tradicionalno pripravlja začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU. Spomnimo, da je minister Simoniti v povezavi s pripravami razstave dejal, da se je organizacijski del vlekel nekaj mesecev, kar se mu zdi nenavadno, da se je izgubljal čas in da so se stvari zapletale ter da so ga obveščali po kapljicah. Na neki točki se je po njegovih besedah začelo govoriti, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti, čemur je odločno nasprotoval, ker meni, da to ni potrebno, ker je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.

Kot razlog pa je Simoniti navedel, da ni bil seznanjen s tem, kakšni so pogoji za postavitev take razstave v Evropskem parlamentu. Njegove službe ga niso pravočasno seznanile, kaj to pomeni. Odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo. Minister je še dejal, da obžaluje ta zaplet, ki ni tak, kot se skuša morda prikazati.

Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav, ki se pripravljajo od leta 2011, je minister odgovoril: “Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima.” Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: “Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj.” “Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem,” je povedal. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!