Aleš Semolič priznal krivdo za oškodovanje NLB

Črna kronika 28. Sep 202209:16 0 komentarjev
Vrhovno sodišče
Foto: N1

Aleš Semolič, ki so ga zaradi skoraj 570.000 evrov težke goljufije na račun banke NLB iskali sedem let, je na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal poslovno goljufijo in pranje denarja, poročajo mediji. Je pa dejal, da se s kaznivima dejanjema ni okoristil oziroma da ni vzel nobenega denarja.

“Za obe kaznivi dejanji priznam krivdo. Ne pa tudi za premoženjskopravni zahtevek,” je v torek na sodišču po navedbah medijev, med drugim Dnevnika in Dela, dejal Aleš Semolič. 45-letni Koprčan naj bi s sostorilci NLB oškodoval za 569.741 evrov.

Semolič je bil sedem let na begu, dokler ga na Reki maja niso prepoznali hrvaški varnostni organi in ga predali slovenski policiji. V slovenskem priporu je od 7. junija, poroča Delo.

Kot odgovorna oseba gospodarske družbe Prosum je domnevno z banko NLB 13. junija 2007 prek pooblastila Gregorju Maroltu podpisal pogodbo o odstopu terjatev v višini 361.494 evrov, 27. junija 2007 pa je neposredno sam podpisal še eno pogodbo o odstopu terjatev v višini 208.247 evrov, s katerima je družba Prosum NLB odplačno odstopila svoje terjatve do dolžnika, gospodarske družbe Tus – katere odgovorna oseba je bil Smiljan Pavuna -, ki naj bi izvirale iz posla prodaje cementnih izdelkov družbi Tus, pri čemer je šlo za fiktivne posle, navaja Delo.

Marolt in Pavuna sta bila očitkov tožilstva, da sta storila poslovno goljufijo na račun NLB, Marolt pa še očitkov pranja denarja, sprva oproščena. Po pritožbi tožilstva na višje sodišče pa je bila sodba razveljavljena.

Še pred začetkom drugega predobravnavnega naroka sta s tožilstvom sklenila sporazum o priznanju krivde in bila obsojena na pogojni kazni, Marolt za obe dejanji na dve leti zapora, Pavuna pa na leto in pet mesecev zapora, obema je sodišče določilo preizkusno dobo dve leti. Vsak od njiju je obenem NLB vrnil 60.000 evrov.

Četrti akter te zgodbe, Tomislav Kašnar, po obtožnici neformalni direktor Prosuma, pa je po poročanju Dela še vedno na begu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!